Brave huisvrouwen die net zo goed kittige pin-ups zijn

cd jazz The Puppini Sisters: The Rise & Fall of Ruby Woo ****-

cd jazz

The Puppini Sisters: The Rise & Fall of Ruby Woo ****

Een heerlijke rariteit in het huidige jazzaanbod zijn The Puppini Sisters. In Nederland zijn deze drie ‘zusjes’ nog tamelijk onbekend, maar in Engeland stijgt de populariteit van dit gekke vrouwentrio met zijn opmerkelijk nostalgische hang snel. Naamgeefster Marcella Puppini, Kate Mullins en Stephanie O’Brien zijn met hun wit gepoederde gezichten, hun rode lippen en hun ouderwets modieuze jurken zorgvuldig gestyled naar voorbeeld van de jaren 50 en 60: op het oog brave huisvrouwen die net zo goed kittige pin-ups zijn.

Wat hun muziek betreft grijpen The Puppini Sisters naar een eerdere periode: ze zijn moderne Andrew Sisters met vrolijk stemmende driekleurige samenzang. Daarmee sieren ze covers die uiteenlopen van Beyonce’s Crazy in Love tot Barry Manilows Could It Be Magic, maar er zijn ook eigen composities.

Hoewel de verswingde popbewerkingen natuurlijk bol staan van de kitsch, steken ze vakkundig in elkaar. Het trio vult zijn ritmesectie op accordeon, viool en piano gedreven aan en imiteert met stemmen growlende trompetten in de stijlklassieker It Don’t Mean A Thing.

Kortom, slimme retromuziek met een niet weg te denken knipoog van ironie.