Bos: NAVO passief bij Uruzgan

In de brief aan de Tweede Kamer van afgelopen vrijdag over het besluit om de Nederlandse militairen in Uruzgan nog twee jaar langer uit te zenden, had het kabinet het nog voorzichtig over een „NAVO-solidariteit die beperkter is dan gehoopt”. Maar op zijn weblog (www.wouterbos.nl) drukt vice-premier en PvdA-leider Wouter Bos zich aanzienlijk minder diplomatiek uit over de weigerachtige houding van NAVO-bondgenoten om Nederland te assisteren in de Afghaanse provincie Uruzgan. Bos: „Er zijn vast allerlei goede redenen voor maar ik vond het eigenlijk onverteerbaar dat de respons van NAVO-partners om Nederland bij te staan of te vervangen in Uruzgan zo beperkt was”. Hij voegt hieraan toe dat Nederland er voor gekozen heeft de Afghanen niet „het slachtoffer” te laten worden van „de teleurstellende NAVO-respons” en daarom besloten heeft tot verlenging van de missie over te gaan. Maar ook voor Bos houdt het een keer op. Geen commitment met een open einde. „We kunnen dit niet eeuwig volhouden dus eind 2010 gaan we echt weg, maakt niet uit wat de omstandigheden dan zijn”, zo schrijft hij op zijn weblog.

Minister Van Middelkoop (ChristenUnie), die vanmorgen voor de radio werd geïnterviewd, was aanzienlijk minder uitgesproken. In feite gaf hij zelfs te kennen dat Nederland in het geheel niet zat te wachten op massale steun van de NAVO-partners. „Als ze met honderden militairen tegelijk waren gekomen, zou dat problematisch geworden zijn voor ons als lead nation”, aldus Van Middelkoop. Hij vindt het al lang best zo, met de beperkte bijdragen van Frankrijk, Hongarije, Slowakije en Tsjechië. „We hebben wel degelijk steun. Alles bij elkaar is het niet zo slecht.”