Artiesten: heffing op mp3-speler

Tegen minister Hirsch Ballin van Justitie wordt volgende week een kort geding aangespannen om hem ertoe te bewegen een heffing in te voeren op mp3-spelers en dvd-recorders met een harde schijf. Het geding is aangespannen door de acteurs Peter Blok, Caroline de Bruijn en Ricky Koole, muzikant Carel Kraayenhof, hun vakbonden Ntb en FNV Kiem en de auteursrechtenorganisatie Norma.

Zij eisen dat de minister het voorbeeld volgt van de allang bestaande heffingen op blanco cd’s en dvd’s waaruit acteurs en musici vergoedingen ontvangen voor de thuiskopieën die veel consumenten van hun werk maken. De laatste jaren worden zulke kopieën steeds vaker gemaakt op mp3-spelers en hd-recorders die nu nog onbelast zijn.

„Voor deze kopieën wordt thans geen enkele vergoeding betaald”, zegt Norma-directeur Wisso Wissing. Volgens hem lopen de acteurs en musici daardoor nu al 4,6 miljoen euro per jaar mis. „Het is gewoon diefstal door de minister”, aldus Wissing.

Hirsch Ballin heeft tot dusver gezegd dat hij in elk geval vóór 1 januari 2009 geen heffing wil toestaan. Hij wil niet vooruitlopen op mogelijke Europese wetgeving. Het kort geding dient op 11 december.

Een heffing op de nieuwe apparatuur zou gemiddeld een extra bedrag van 25 euro op de verkoopprijs betekenen.