Antichrist for President

Er gaat een bange hoop uit van de strijd rond het Republikeinse kandidaatschap voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar. De acht in het zwart gestoken mannen toonden afgelopen week tijdens hun eerste gezamenlijke televisiedebat vooral aan hoezeer de Republikeinen door de Bush-jaren zijn verdeeld.

Dat is hoopvol omdat de vele vingerwijzingen dit keer niet de Democraten of de rest van de wereld betroffen, maar vooral elkaar. Maar het is ook angstig omdat het scala heren aantoont hoezeer de Verenigde Staten worden beheerst door extremen. Inderdaad, de Republikeinen bleken het hartgrondig met elkaar oneens.

Neem presidentskandidaat Mitt Romney, lid van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, beter bekend als de Mormoonse kerk. Zijn religieuze overtuiging is aanleiding voor een stroom van kritiek uit christelijk- fundamentalistische hoek, de politieke achterban van Bush. Romney zou Amerika nooit kunnen leiden omdat zijn kerk onchristelijk zou zijn. Een punt dat door kandidaat Mike Huckabee, oud-gouverneur van Arkansas, fijntjes naar voren werd gebracht door te zeggen dat hij zelf een echte ‘christenleider’ is.

Maar zorgelijker is misschien wel dat dezelfde Romney weigert Bush’ ondervragingstechniek van waterboarding of gesimuleerde verdrinking te veroordelen als vorm van martelen. De antichrist heeft op dat punt weer vele evangelisten achter zich, want in de Verenigde Staten kent Gods genade zijn grenzen, zoals menigeen in Guantánamo inmiddels weet.

„Dat er iemand van overtuigd is dat zoiets door Amerikanen kan worden gedaan bij mensen die door ons gevangen worden gehouden, dat gaat mijn verstand te boven”, zei presidentskandidaat John McCain tijdens een noot van redelijkheid.

Misschien is het nog wel moeilijker te begrijpen dat de Republikeinse kandidaten zich ondanks hun gedeelde interesse voor conservatieve thema’s als abortus, wapens en belastingen, nog altijd laten vangen onder de hoed van één partij. Dat de Amerikaanse kiezer duidelijkheid wil en dat daarom de tweedeling in de politiek moet blijven, overtuigt steeds minder. Maar binnen de Amerikaanse politieke verhoudingen is dát pas vloeken in de kerk – ongeacht welke denominatie.

Floris-Jan van Luyn

Floris-Jan van Luyn is journalist en filmmaker en oud-correspondent van NRC Handelsblad in China.