Aanvallen Israël opgevoerd

Bij een Israëlische luchtaanval op de Gazastrook zijn zaterdag vijf leden van de moslimfundamentalistische organisatie Hamas gedood. In totaal heeft het Israëlische leger nu zeker elf Palestijnen in de Gazastrook gedood sinds dinsdag, toen in Annapolis de officiële aanzet werd gegeven tot nieuwe vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. Van dat vredesoverleg is Hamas, dat de Gazastrook in zijn greep heeft, uitgesloten.

Israël voert regelmatig militaire operaties uit in de Gazastrook om een eind te maken aan de bijna dagelijkse Palestijnse raketaanvallen op Israëlische doelen. De Israëlische aanvallen zijn de afgelopen week geïntensiveerd. Op hun beurt hebben strijders van Islamitische Jihad, die voor de meeste raketaanvallen verantwoordelijk zijn, opnieuw gedreigd raketten met een groter bereik op Israël af te schieten. Hamas zegt dat de vijf gedode strijders een nachtelijke patrouille uitvoerden op 500 meter van de grens met Israël.

Om de positie van de Palestijnse president Abbas te versterken tegenover Hamas liet Israël vanochtend 429 Palestijnse gevangenen vrij. In totaal houdt Israël 11.000 Palestijnen vast. Jeruzalem liet in oktober en juli al 350 gevangenen vrij. Intussen voert het leger nieuwe arrestaties uit.

De Amerikaanse regering heeft een ontwerpresolutie die zij had voorgelegd aan de VN-Veiligheidsraad teruggetrokken omdat Israël er niets in zag. De resolutie was bedoeld om de besluiten van Annapolis – hervatting van het vredesoverleg – te ondersteunen.

Israëlische diplomaten bij de VN zeiden geen probleem te hebben met steun van de VN-Veiligheidsraad maar een resolutie niet het juiste middel te achten. Analisten in New York suggereerden dat Jeruzalem bang was dat een formele resolutie de VN te veel bij de vredespogingen zou betrekken. Israël – en ook vaak de VS – ziet de VN als vooringenomen tegen de joodse staat.

Voorafgaand aan een kabinetszitting onderstreepte de Israëlische premier, Ehud Olmert, gisteren nog eens zich in Annapolis niet te hebben gebonden aan een vast tijdschema voor afronding van het vredesoverleg. (Reuters, AP)