Aanslag ETA bij restaurant in Frankrijk

De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft zaterdag twee agenten van de Spaanse Guardia Civil neergeschoten bij een wegrestaurant in het Franse Capbreton. Een agent was op slag dood, de ander ligt in coma.

Het tweetal, dat ongewapend was, werd van achteren neergeschoten door drie daders, terwijl zij in hun auto stapten. Het is de eerste maal sinds de officiële opzegging van de zogenoemde wapenstilstand door de ETA in mei van dit jaar dat er weer doden vallen bij een ETA-aanslag.

De twee agenten waren in Zuidwest-Frankrijk in het kader van een samenwerkingsproject voor het opsporen en volgen van ETA-terroristen. Het lijkt er op dat zij bij toeval het café aandeden waar de drie ETA-leden – twee mannen en een vrouw – eveneens koffie dronken. Bij hun vertrek zouden de agenten en de terroristen elkaar hebben herkend.

Nadat ze hun slachtoffers hadden neergeschoten vluchtten de terroristen, eerst in hun eigen auto, vervolgens in een auto van een voorbijganger. De bestuurder en haar dochter werden daarbij in de kofferbak verborgen en in een bos bij Bordeaux vrijgelaten. De Franse politie sloeg groot alarm met wegcontroles in het grensgebied met Spanje. Van de daders ontbreekt tot dusver elk spoor. De politie verwacht op grond van inlichtingen van getuigen hun identiteit snel bekend te kunnen maken.

De aanslag veroorzaakte grote opschudding in Spanje. De koninklijke familie, premier Zapatero en een groot aantal ministers woonden gisteren de begrafenisplechtigheid bij van de overleden agent. De laatste keer dat de ETA een dodelijke aanslag pleegde was bijna een jaar geleden, nog tijdens de ‘permanente wapenstilstand’. Toen werd een parkeergarage bij de luchthaven in Madrid opgeblazen. Daarbij kwamen twee mensen om het leven.

Juist afgelopen vrijdag werden 47 verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 22 jaar wegens steun aan of betrokkenheid bij de ETA. Het gaat hierbij om politici, woordvoerders, een advocaat en de hoofdredacteur van het radicale dagblad Egin. Zij behoorden tot het netwerk dat terreuractiviteiten van de ETA steunt. Het proces, het grootste ooit gehouden tegen ETA-aanhangers, werd in 1998 onder leiding van onderzoeksrechter Baltasar Garzón gestart in een poging de politieke en financiële infrastructuur achter de ETA te ontmantelen.

De aanslag van zaterdag leidde tot een toenadering tussen de regering Zapatero en de conservatieve oppositie. Daarbij bestudeert de regering de mogelijkheid de partij Baskisch-Nationalistische Actie (ANV) te verbieden. ANV geldt als de opvolger van het verboden partij Batasuna, de politieke tak van de ETA. ANV weigerde de aanslag te veroordelen, wat gezien wordt als steun aan de terreur.