Florian & het nieuwe New Museum

Opnieuw, een kijkje in de keuken. Vandaag staat in de papieren krant (hier een link naar het next-stuk) een stuk over Florian Idenburg, een 32-jarige Nederlandse architect die een museum in New York heeft gebouwd. Hoe dat tot stand kwam? Ik ken Florians zus nog uit mijn studententijd. We spraken elkaar een tijdje geleden en

florian.jpg
Opnieuw, een kijkje in de keuken. Vandaag staat in de papieren krant (hier een link naar het next-stuk) een stuk over Florian Idenburg, een 32-jarige Nederlandse architect die een museum in New York heeft gebouwd.

Hoe dat tot stand kwam? Ik ken Florians zus nog uit mijn studententijd. We spraken elkaar een tijdje geleden en zij zei dat ik haar broer eens zou moeten ontmoeten. Ook in New York, aardige jongen, dat soort dingen. Voor iedereen die in het buitenland woont, is dat een bekend verhaal. Waar je ook komt in het buitenland, er is altijd wel een vriendvriendinbroerzus die er ook woont/heeft gewoond/werkt/ervan droomt er te werken. Stuk voor stuk leuk te horen, maar niet altijd geschikt voor een verhaal in de krant.

Dus ik was wat sceptisch. Totdat ze vertelde dat Florian hier niet zomaar zat, maar namens een Japans architectenbureau een nieuw museum aan het bouwen was (dat ook nog eens het New Museum heet). Toen werd het al interessanter. Dat levensverhaal wilde ik wel horen en bovendien is het uitzonderlijk dat musea hier nieuwe panden betrekken. Ik heb geteld, heb er misschien een paar gemist, maar volgens mij zijn er meer dan 75 musea in de stad. Het merendeel daarvan zit al jaren op dezelfde plek. Als er meer ruimte nodig is, renoveer je. Verhuizen en überhaupt ruimte vinden om een nieuw pand te laten bouwen is in de bomvolle stad zo goed als onmogelijk.

Ik was geïntrigeerd - en ik bleek niet de enige. Hier zijn een paar recensies over het museum dat dit weekend opende. Ze lopen op van kritisch naar juichend enthousiast: persbureau Bloomberg, The New York Sun, The New York Times. Iemand een mening?

00.jpg

01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

06.jpg