Zicht op aidsvaccin blijft uit

Een goed, betaalbaar en voor iedereen bereikbaar vaccin tegen aids is de komende jaren niet voorhanden. Dat concluderen veel aids-onderzoekers na het stopzetten van een vaccinonderzoek onder 3.000 mensen, afgelopen september. Zij vinden dat het concept waarop dat vaccin was gebaseerd heeft gefaald. Een ander concept is er niet.

„Duidelijk is dat er een wetenschappelijke doorbraak nodig is, en wanneer die komt weet niemand”, zegt viroloog prof. dr. Jaap Goudsmit. „Daarna duurt het een jaar of vijftien voor het vaccin af is.” Goudsmit leidt het onderzoek binnen het Leidse biotechnologiebedrijf Crucell, en is hoogleraar armoedegerelateerde infectieziekten aan de Universiteit van Amsterdam. Crucell is met zijn gepatenteerde technologie wereldwijd partner van andere vaccinproducenten.

In 2003 mislukte een vaccin dat volgens een ouder concept moest werken. Er is nog een veldproef in Thailand gaande waar eigenlijk niemand meer iets van verwacht.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), initiatiefnemer van Wereldaidsdag (jaarlijks op 1 december), dragen 33,2 miljoen mensen het virus dat aids kan veroorzaken; 68 procent van hen leeft bezuiden de Sahara.

De vaccins falen terwijl er een overvloed aan geld voor onderzoek beschikbaar is. Ook de politieke druk om een vaccin te maken is enorm. Aids-onderzoekerprof. dr. Frank Miedema noemt het „een enorme vergissing” dat sommige vaccins bij mensen zijn getest.

BIJLAGE W&O: pagina 37

zaterdag &cetera: pagina 6