Zelf doktertje spleen

Een gsm voor suikerpatiënten, een horloge dat de bloeddruk meet en een weegschaal die vertelt wat je morgen mag eten: medische gadgets zijn niet meer te stoppen.

Over gadgets wordt nogal eens lacherig gedaan, omdat ze eigenlijk geen nut hebben. Het zijn immers speledingetjes, voor de heb en voor de leuk. De wereld verbeteren of levens redden, dat gaat met een mp3-speler niet lukken.

Maar er is een snelgroeiende categorie elektronica die wél een functie heeft. Neem de ultieme personal care gadget, de elektronische tandenborstel. Ooit leerden we onze tanden te poetsen: op en neer, niet heen en weer. Vergeet het maar. Bij de Sonicare tandenborstels (130 euro) van Philips wordt een handleiding van 60 pagina’s meegeleverd. Processorgestuurd poetsen, met Smarttimer, Easystart, Quadpacer en een persoonlijk poetscontrolesysteem voor elke gebruiker.

Philips, groot geworden met gloeilampen en bruingoed, heeft erg hoge verwachtingen van mensen die zelf doktertje willen spelen. De Philips HeartStart is bijvoorbeeld niets anders dan een defibrillator. Zo’n apparaat dat het slachtoffer na een hartstilstand weer op weg helpt met een stroomstoot. ‘Clear!’ roepen ze dan in de film.

De HeartStart kost 1.800 euro, maar er zijn ook betaalbare gadgets voor thuisdokteraars. Een bloeddrukmeting was vroeger een klus voor de huisarts. Tegenwoordig kan het met een uit de kluiten gewassen polshorloge als de Life-Source UB-512 (70 dollar op healthchecksystems.com). Die meet naast de bloeddruk ook de hartslag en geeft in kleurcode weer of de gebruiker al dan niet in levensgevaar verkeert. Toont de LifeSource helemaal geen uitslag, dan is de patiënt overleden. Of is het tijd om de drie AAA-batterijen te vervangen.

Thuis een ‘echootje’ maken is nog lastig.

Maar hightech ouders kunnen wel zelf de hartslag van hun ongeboren kind beluisteren. De Hi-Bebe BT200 (115 dollar) is een afluisterapparaat voor foetussen, compleet met ingebouwde luidspreker, koptelefoonuitgang en lcd-display.

Zwangere vrouwen kunnen ook thuisdokteren met TENS-apparaten, oftewel Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation. Dat zijn kastjes die door middel van zenuwstimulatoren helse pijnen onderdrukken voor, tijdens en na de bevalling. Vier elektroden worden met een afstandsbediening aangestuurd. Op het lcd-scherm staat een tot de verbeelding sprekende boost-knop met ‘burstmodus’. Anawiz.com verkoopt ze in Groot-Brittannië voor 50 pond (ongeveer 70 euro)

Er is ook goed nieuws voor diabetici: in de Verenigde Staten heeft het bedrijf Health PIA de Glucophone (prijs nog niet bekend) uitgebracht, een mobiele telefoon die de glucosewaarde in het bloed kan meten.

Het is erg belangrijk voor patiënten met suikerziekte om te weten wat ze op welk moment mogen eten. Een bloeddruppeltje op een teststrookje en de telefoon geeft de glucosewaarde weer – overal en altijd.

In Nederland worden de medische gadgets inmiddels door ziekenhuizen uitgedeeld. Dat heet e-care (elektronisch zorgsysteem) en het is booming business. Neem het Sint Lucas-ziekenhuis in Amsterdam, dat onlangs begon met een proef om hartpatiënten op afstand in de gaten te houden. Daarvoor kregen honderd patiënten een hartslagmeter, een meedenkende weegschaal en een settopbox die de resultaten via internet verstuurt en op de tv weergeeft. Het technische platform is gebouwd door – hoe kan het anders – Philips.

Zo’n meedenkende weegschaal schat de body mass index, een belangrijke graadmeter voor de gezondheid, met sensoren die de hoeveelheid vet en vloeistof in het lichaam meten.

Een zwaargewicht op bodymass-gebied, zo weet website amazingscales.com, is de Tanita TBF-559 (110 euro). Deze weegschaal vertelt zelfs hoeveel calorieën we de komende 24 uur mogen eten om op het zelfde gewicht te blijven. Is er een toepasselijker cadeau denkbaar voor de komende feestdagen?