Zanger Morrissey wil excuses na aantijging racisme

AMSTERDAM, 1 DEC. De Britse zanger Morrissey eist excuses van het toonaangevende Engelse tijdschrift New Musical Express. In de NME die nu in de winkels ligt staat een interview met Morrissey waarin hij naar voren komt als xenofoob en racistisch. Volgens Morrissey zijn zijn woorden verdraaid en is hier sprake van ”karaktermoord”. Zijn advocaten dreigen nu met gerechtelijke stappen tegen NME. Morrissey, die de laatste jaren in Rome woont, doet in het blad uitspraken als: ”De poorten van Engeland worden overstroomd. Het land gaat naar de vaantjes.” Hij klaagt ook dat in bepaalde Londense buurten op straat geen Brits meer te horen is. Op de vraag of hij overweegt terug te verhuizen naar Engeland zegt hij: ”Ik heb niets tegen buitenlanders, maar door hun massale toestroom is de Britse identiteit verwaterd.” Morrissey, die in de jaren tachtig beroemd werd als zanger van The Smiths, wordt in Engeland geëerd om zijn bloemrijke teksten en persoonlijke stijl. NME heeft hem al eerder ”nationalistisch” genoemd. In 1998 gebeurde dat omdat hij in het lied Bengali in Platforms zong: ”Bengalezen, Bengalezen/ Berg je westerse plannen op/ Want het leven is al zwaar genoeg/ Voor wie hier thuishoort.” En in 1992 zwaaide hij met de Britse vlag tijdens een concert.