Wie leest, stemt mee

Wat is volgens u het indrukwekkendste buitenlandse boek? In samenwerking met de NPS-televisie organiseert NRC Handelsblad de komende maanden een verkiezing.

www.hetbesteboek.nl

Zoveel boeken, zoveel keus. Wie vandaag of morgen nog naar de boekwinkel gaat voor een mooi sinterklaascadeau, kan bevangen worden door de bibliofiele variant van het zogeheten Syndroom van Stendhal: een volledige overrompeling door de veelheid en de schoonheid van het aanbod. Kies je de nieuwe editie van Gustave Flauberts Bouvard en Pécuchet of het zorgvuldig uitgegeven De bibliotheek bij nacht van Alberto Manguel? Wordt het de oude geschiedenis van Perzisch vuur van Tom Holland, of de heruitgave van Reizen met Herodotus van Ryszard Kapuscinski? De vakantie van kleine Nicolaas, of Fokke & Sukke en Het afzien van 2007?

Misschien is het nog het beste om de beslissing op te schorten en een van de recent verschenen prachtboeken aan te schaffen waarin een route wordt aangegeven ter beklimming van de boekenberg. Zo is er het door Time Out uitgegeven 1000 Books to Change Your Life (€ 19,00), een handzaam boek dat niet alleen een triomf van de Britse vormgeving is (prettige typografie, afwisselende kaders, originele foto’s en tekeningen) maar ook een feest om te lezen. Met essays (aan de hand van boeken) over de stand van zaken in kunst en wetenschap, lijstjes met thematische leestips, en korte stukken van schrijvers die vertellen over het boek dat hun leven veranderd heeft (Jonathan Coe: Tom Jones, Nigella Lawson: David Copperfield, Jonathan Franzen: Het proces). Alles gerangschikt naar Shakespeares ‘Seven Ages of Man’, van Geboorte tot Dood.

Minder spiritueel maar nog imposanter (en alleen gericht op literatuur) is het uitbundig geïllustreerde 1001 boeken die je gelezen moet hebben (Librero, € 20,00). Hierin kiest een keur aan schrijvers de beste boeken uit de wereldliteratuur, om ze in de vorm van een mini-essay aan de lezer voor te stellen. Van De verhalen van 1001 nacht tot Het meten van de wereld van Daniel Kehlmann. Een ideaal boek voor de feestdagen, maar ook een goede catalogus voor de verkiezing van Nederlands favoriete buitenlandse boek, die de komende maanden wordt gehouden.

Want ja: na de veelbesproken verkiezing van het ‘beste’ Nederlandse boek (De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch), gaan NRC Handelsblad en de NPS-televisie nu op zoek naar het indrukwekkendste buitenlandse boek. De hele wereldliteratuur is kandidaat, van Dostojevski’s Aantekeningen uit het ondergrondse tot Ekmans Zwart water, en van Jane Austen tot Stefan Zweig. En de Nederlandse lezer beslist.

We nodigen u hierbij van harte uit om mee te doen aan de verkiezing van ‘Het beste buitenlandse boek’. Net als in Groot-Brittannië, waar vijf jaar geleden de manifestatie The Big Read werd gehouden, is er om de lezers te helpen (en op ideeën te brengen) een longlist gemaakt – zij het niet van 100, maar van 300 titels.

Die lijst staat op de website www.hetbesteboek.nl en op de paarse advertenties die u de komende tijd in de krant kunt tegenkomen. Natuurlijk staat het iedereen vrij om af te wijken van deze lijst. Staat uw favoriete fictieboek er niet bij, dan kunt u uw eigen keuze – alleen verhalend proza ouder dan vijf jaar, geen biografieën, kinderboeken, poëzie of literaire non-fictie! – invoeren.

Alleen een stem uitbrengen op een geliefd boek, is onbevredigend. Er wordt u ook de kans geboden uw stem in maximaal 50 woorden te motiveren. Een inspanning die wordt beloond, want alle gemotiveerde stemmen tellen dubbel. Bovendien worden de opstellers van de drie beste motivaties uitgenodigd op te treden als lid van het lezersteam in het NPS-televisieprogramma De Avond van het Boek, dat aan de vooravond van de Boekenweek wordt uitgezonden. Onder de inzenders worden begin maart tien cassettes van De Leesclub van NRC Handelsblad, alsmede 25 losse Leesclubboeken, verloot.

Op 29 december verschijnt op deze plaats (en op de website) op basis van de binnengekomen stemmen een shortlist van de tien meest genoemde boeken. Opnieuw kunt u uw (gemotiveerde) stem uitbrengen, daarbij geholpen door speciale ‘boekenambassadeurs’ die vanaf 5 januari op de Achterpagina de boeken van hun keuze zullen verdedigen. De uitslag wordt bekendgemaakt tijdens de uitzending van De Avond van het Boek op zondag 9 maart om 20.30 uur.

Surf voor meer informatie naar www.hetbesteboek.nl