Vrouwenvoetbal?

Het duel tussen FC Utrecht en ADO Den Haag werd donderdag om veiligheidsredenen afgelast. Lijdt nu ook het vrouwenvoetbal onder hooligans?

Jan Willem van Dop, voorzitter FC Utrecht, afgelopen week op de clubsite: „Stuitend en belachelijk dat we nu ook bij vrouwenvoetbal dit soort problemen hebben. FC Utrecht wil niet het risico nemen om de wedstrijd onder deze druk door te laten gaan [politie Utrecht had aanwijzingen dat ‘fans’ van beide clubs gewelddadige confrontatie wilden zoeken bij het duel]. Uitwijken naar Stadion Galgenwaard is op zo’n korte termijn organisatorisch geen optie. Te meer omdat we de volgende dag [thuis] spelen tegen Sparta. Het zou een slechte zaak zijn om in de beslotenheid van een stadion een wedstrijd in het vrouwenvoetbal om deze reden verplicht te moeten spelen. FC Utrecht wenst niet te wijken voor dit soort terreur.”

Maureen de Vries, secretaris Fanclub ADO Den Haag: „Vier weken geleden hebben we contact opgenomen met de directie van ADO, omdat er op internet bedreigingen waren. Wij wilden de wedstrijd verplaatsen naar het stadion zodat de supporters in het uitvak zaten. Uiteindelijk hebben we de busreis voor onze supporters afgelast. Bij schade aan de bus zijn wij aansprakelijk. Hopelijk was dit grootspraak van hooligans op internet en was het eenmalig. Maar om problemen te voorkomen en de veiligheid van uitsupporters te garanderen, is het misschien verstandig om alle duels in de vrouweneredivisie in stadions te laten spelen. Dit heeft een negatieve uitstraling. Meestal worden de wedstrijden op bijvelden gespeeld en sta je, tussen het thuispubliek in, lekker tegen elkaar in te zingen. Als ADO-supporter heb je al het gevoel van ‘wij tegen de rest van Nederland’. Maar we kregen veel complimenten bij vrouwenwedstrijden. Nu is het weer twee stappen terug.”

Margo Vliegenthart, voorzitter Auditteam Voetbalvandalisme: „Dit heeft niks met vrouwenvoetbal te maken. Maar met oefenwedstrijden [mannen] hebben we het ook al een paar keer gezien. Bij bepaalde wedstrijden denk je dat er niet veel op het spel staat en de burgemeester niet hoeft in te grijpen. Maar het belang van een wedstrijd is niet het criterium. Bij elke wedstrijd blijft inschatting van de veiligheidsrisico’s noodzakelijk. De aanhang van clubs zoekt een gelegenheid om elkaar op te zoeken. De afgelopen jaren is de trend dat bij de wedstrijden zelf, in de stadions, niet zoveel gebeurt. Men zoekt elkaar op op tijdstippen en plaatsen waar minder beveiliging wordt verwacht. Ongewenste ontmoetingen worden op internet voorbereid. Daarom is de informatiepositie van de politie van groot belang. Goed teken dat de politie op de hoogte was. Beter een duel afgelasten dan dat de politie met groot machtsvertoon aanwezig moet zijn.”

Halbe Zijlstra, sportwoordvoerder VVD in Tweede Kamer: „Vrouwenvoetbal en hooligans was niet mijn eerste associatie. Het toont aan dat het heel snel gaat met de emancipatie van het vrouwenvoetbal. Voor hooligans maakt het kennelijk niet uit of nu de mannen of vrouwen een voetbalshirt aan hebben. Voor dit soort mensen is elke voetbalwedstrijd een goede gelegenheid om een potje te gaan matten en rotzooi te trappen. Verwerpelijk. Bij jeugdwedstrijden hebben we het ook gezien. Wordt het een probleem, dan ontkomt de [gemeentelijke] overheid niet aan veiligheidsmaatregelen. Ook wedstrijden in het vrouwenvoetbal horen dan helaas thuis in de voetbalwet.”

Gilanne Louwaars, speelster FC Utrecht: „Dit hebben we nog niet meegemaakt. We hadden het ook niet verwacht. We waren klaar voor de wedstrijd en zijn behoorlijk teleurgesteld. Wij spelen onze wedstrijden op [sportpark] Zoudenbalch en dat willen we blijven doen. De supporters van de clubs staan daar gewoon door elkaar, de sfeer is altijd goed. Als bij wedstrijden in het vrouwenvoetbal politie-inzet nodig is, gaat het wel heel ver. Dat zou schandalig zijn.”