Verdienen aan mondiale kredietmalaise

Het financiële stelsel trilt door de kredietcrisis op zijn grondvesten. Maar ‘slimme’ beleggers lopen toch nog binnen. Beter dan ooit zelfs. En de kansen zijn de markt nog niet uit: „Ga short op China.”

De schade beperken. Dat leek de afgelopen maanden het adagium te zijn voor beleggers. Gedegen financiële instellingen als Citigroup, Goldman Sachs en Merrill Lynch zagen in recordtempo tientallen procenten van hun beurswaarde verdampen en zij trokken wereldwijd de aandelenbeurzen mee naar beneden in de voorwoekerende kredietcrisis.

Desondanks is een kleine groep beleggers de afgelopen maanden exorbitant rijk geworden dankzij de crisis. Om met de grootste klapper te beginnen: Lahde Capital, een hedgefonds in Californië, maakte in één jaar tijd een rendement van 1.000 procent. Lahde speculeert op een daling van de Amerikaanse markt voor hypotheken voor de minder kredietwaardigen (subprime) en met succes. De teller staat op 20 miljard dollar (13,5 miljard euro) winst dit jaar. Lahde zou daarmee de grootste boekwinst ooit op een handelstransactie hebben gehaald.

De crisis zorgt voor meer records. John Paulson, beheerder van hedge fonds Paulson & Co (bekend van de Stork-overname) is de beste verdienende belegger ooit geworden. Zijn fonds speculeert net als Lahde op een terugval op de subprime-markt. De inleg van het fonds, 2 miljard dollar, is in een jaar tijd vervijfvoudigd tot 10 miljard dollar. Paulson zelf zou, mede dankzij enkele andere succesvolle speculaties, tussen de 2 en 4 miljard dollar verdiend hebben aan de kredietcrisis. Hij verslaat daarmee George Soros, die in 1992 1 miljard dollar verdiende aan zijn aanval op het Britse pond.

Maar ook voor de kleine belegger waren er kansen, via ABN Amro bijvoorbeeld. Jean Paul van Oudheusden van ABN Amro: „In de loop van 2005 hield toenmalig Fed-voorzitter Alan Greenspan een rede waarin hij zei dat er een enorme luchtbel in de Amerikaanse huizenmarkt zat. Interessant was dat daarover grote consensus bestond in de markt. Dat is voor ons een reden om een product te bedenken dat winst maakt als Greenspan gelijk krijgt.”

Dat product werd de S&P Homebuilding Index turbo short. Het principe is simpel: een turbo short speculeert op een koersdaling (het short-element) en doet dat met een hefboom (de turbo) waardoor elk basispuntje verlies dubbel, of driedubbel meetelt in de winst. Een turbo long doet hetzelfde voor een stijgende index.

De turbo op de Homebuilding Index, waar zestien Amerikaanse huizenbouwers in genoteerd zijn, overtrof de verwachting. De index zette vanaf 21 juli 2005 een gestage daling in van in totaal 73 procent. Wie op een traditionele manier short was gegaan op de index, met een put-optie bijvoorbeeld, had die 73 procent als rendement kunnen binnenhalen. Dankzij de hefboom van de turbo kregen beleggers nu ruim het dubbele: 189 procent (zie grafiek).

Turbo’s zijn risicovolle beleggingen, tot de hele inleg in een klap kan verdwijnen. Daarom maakten weinig mensen er gebruik van: ABN Amro zette ‘slechts’ 10 miljoen euro weg in deze Homebuilding turbo’s. ABN heeft twee weken geleden ook turbo’s geopend, waarmee op een stijging én verdere instorting van de koersen van banken als Citigroup, Merrill Lynch en Goldman Sachs kan worden gespeculeerd.

Hoewel de grootste koersdalingen waarschijnlijk achter de rug zijn, biedt ook de huidige markt nog kansen genoeg. Lars Dijkstra, hoofd investeringen bij Van Lanschot-dochter Kempen & Co, ziet drie opties: „De combinatie long-short is interessant omdat de beweeglijkheid van de kredietmarkten groot is. Die strategie kun je ook toepassen op de Nederlandse beursgenoteerde onroerend goedsector. Die is in korte tijd van een overwaardering van 20 procent naar een onderwaardering van 30 procent gegaan. Door tegelijkertijd te speculeren op een verdere daling en op een forse stijging is daar winst te maken. Ten slotte de Europese financiële instellingen. Enkele daarvan zijn ten onrechte mee naar beneden getrokken door de problemen met de Amerikaanse banken. Bedrijven als Fortis, maar ook Italiaanse en Griekse banken en verzekeraars zijn fors ondergewaardeerd.”

Wie benieuwd is naar de volgende klapper zoals de subprime-crisis moet zijn blik naar het oosten wenden. In China worden nu rendementen gehaald die doen vermoeden dat daar een luchtbel in rap tempo opgeblazen wordt. Dijkstra van Kempen & Co: „Het is nog wat vroeg, maar over niet al te lange tijd geldt: Ga short in China.”