Topman Motorola stapt op na druk aandeelhouders

New York, 1 dec. De bestuursvoorzitter van de Amerikaanse fabrikant van mobiele telefoons, Motorola, Ed Zander, legt per 1 januari zijn functie neer. Hij geeft daarmee gehoor aan de wens van de aandeelhouders, die om zijn vertrek hadden gevraagd in verband met tegenvallende resultaten. Onder de critici van Zander is de Amerikaanse aandeelhouder en miljardair Carl Icahn. Motorola heeft de afgelopen tijd veel marktaandeel verloren aan zijn concurrenten Nokia en Samsung, en zal dit jaar waarschijnlijk in de rode cijfers eindigen. Zander blijft wel verbonden aan Motorola, waar hij tot mei volgend jaar voorzitter zal zijn van de raad van commissarissen. Hij zal als bestuursvoorzitter worden opgevolgd door Greg Brown, die nu ook al een topfunctie heeft bij Motorola. Motorola boekte in de eerste twee kwartalen van dit jaar verlies en in het derde een bescheiden winst. Het concern heeft onder meer kritiek gekregen omdat het bedrijf de prijs van mobieltjes te snel zou hebben verlaagd.