Televisie Voorkeur

De waarde van oude spullen in de Antiques Roadshow, BBC 1, 21.00-22.00u. Europa, Belgie, Antwerpen, 06-10-2002 Rommelmarkt. Rommel met oude foto's en andere prullaria ligt op straat. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

actualiteiten

Buitenhof. De minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven over de toenemende belangstelling van buitenlandse ondernemingen en fondsen in Nederlandse bedrijven, zoals de Chinese verzekeraar Ping An die de grootste aandeelhouder wordt bij Fortis. Ook geeft zij haar visie op de noodzaak van kernenergie. Ned.1, 12.10-13.10u.

informatief

Ab & Sal: Hoe racistisch is de allochtoon? Onderzoek naar het racisme van de allochtoon door twee Marokkanen, de orthodoxe moslims Ab (Abdelhakim) en Sal (Salaheddine), waarbij de komiek Jörgen Raymann op humoristische wijze een boekje open doet over racisme tussen allochtonen onderling. Ned.2, 19.40-20.15u.

Earth: The power of the planet. Serie over de rol van natuurkrachten bij de evolutie van de aarde. Atmosphere. De aarde heeft in tegenstelling tot de andere planeten een atmosfeer, waardoor het leven, zoals wij dat kennen mogelijk is. BBC 2, 20.00-21.00u.

Zembla: Terug uit kamp Holland. De ingrijpende ervaringen van de Nederlandse soldaten die naar Afghanistan werden uitgezonden. Ned.2, 21.50-22.30

In Europa. Verfilming van het boek van Geert Mak over de geschiedenis van Europa in de twintigste eeuw. Deel vier: 1915, Ieper. De vrolijke oorlog ontaardt in een gruwelijke loopgravenoorlog waarbij mensenlevens niet tellen. Granaten, vlammenwerpers, gifgas: sommigen werden letterlijk gek van angst. Ned.2, 21.05-21.45u.

Kruispunt. Portret van André Rieu met speciale aandacht voor zijn Roomse wortels. Ned.2, 22.40-23.15u.

cultuur/muziek

Boeken. Gesprek met Klaas Hendrikse over zijn boek Geloven in een god die niet bestaat, manifest van een atheistische dominee. Zijn boodschap is dat je niet hoeft te geloven dat God bestaat om in God te kunnen geloven. Ned. 1, 10.30-10.55u.

NPS Matinee: Volle Zalen. Cornald Maas reist met Rob de Nijs af naar Brugge voor een concert uit zijn jubileumtournee. Ned.2, 13.00-13.55u.

De kunst. Deze week verscheen Testament, de biografie van tekstdichter Lennaert Nijgh geschreven door journalist Peter Voskuil. Aan tafel de drie ex-vrouwen van Lennaert Nijgh: zangeres Astrid Nijgh, zangeres Josee Koning en Anja Bak, nu de vrouw en manager van Boudewijn de Groot. Zanger/gitarist Marcel de Groot en Spinvis spelen beiden een lied van Nijgh. Ned.2, 17.05-17.45u.

Jonge mensen op weg naar het concertpodium. Zevendelige serie waarin presentator Antonie Kamerling tien jongeren volgt die deelnemen aan het Prinses Christina Concours. Hoofdprijs bij deze wedstrijd voor klassieke musici is een optreden in de Carnegie Hall in New York. Ned.2, 19.10u-19.45u.

Documentairefestival Idfa. Verslag van de ‘keuze van de kijker’ voor de beste Nederlandse documentaire sinds 1945. De winnende film wordt aansluitend uitgezonden. Ned.2, 23.15-1.05u.

documentaire

Close up: Van der Mey – Pionier van de Amsterdamse School. De baksteenarchitectuur van de Amsterdamse School (ca. 1910-1930) is geliefd door zijn markante vormen en opvallende decoraties. Maar vrijwel niemand weet dat architect Joan Melchior van der Mey waarschijnlijk een sleutelrol speelde bij het ontstaan ervan. Ned.2, 18.15-19.10u.

praatprogramma

30 hoog. Eerste aflevering van een zesdelige serie interviews door Frénk van der Linden, deze keer met acteur Peter Blok, o.a over de ziekte van zijn vrouw Maria Goos en over zijn eeuwige twijfels. Ned.2, 19.40-20.15u.

Opinio. Jaffe Vink en Jan Spruyt spreken met hoogleraar/historicus George Harinck over de achtergrond van het ‘VU-kabinet’. Het Gesprek, 20.00-21.00u.

sport

Loting EK Voetbal 2008. Rechtstreeks verslag vanuit Luzern in Zwitserland van de loting voor Europees voetbalkampioenschap in 2008. Ned.1, 12.00-13.05u.

RTL Voetbal: eredivisie. Samenvattingen van de wedstrijden gespeeld in de eredivisie. RTL 4, 19.05-20.30u.

RTL voetbal: buitenlands voetbal. Overzicht buitenlands voetbal. RTL 7, 22.45-23.15u.