Snuffelaars

In het boek King’s gambit van de Amerikaan Paul Hoffman zegt Anatoli Karpov: ‘Ik ken Kasparov zo goed als ik welk mens dan ook ken. Ik ken zijn geur. Ik kan hem lezen op die manier. Ik herken de geur als hij opgewonden is en ik weet het als hij bang is. We zijn misschien vijanden, maar we zijn intieme vijanden.’

Het klinkt plausibel, ze hebben tenslotte 144 partijen om het wereldkampioenschap met elkaar gespeeld. Een mens is geen hasjhond, maar zijn neus is tot meer in staat dan vaak gedacht wordt.

De beroemde natuurkundige Richard Feynman snuffelde aan de boeken op een plank en kon dan feilloos ruiken welk boek even daarvoor door iemand anders van de plank was gehaald, open-geslagen en weer dichtgedaan en teruggezet. Volgens hem was het heel makkelijk. Ik heb het getest en inderdaad, ook mensen die geen Nobelprijs hebben gewonnen kunnen het.

Sta dus niet meteen op als je een zet gedaan hebt, maar blijf even aan het bord zitten om te ruiken wat het effect van die zet op je tegenstander is. Behalve als je opeens beseft dat je zet een blunder was, dan moet je je snel verwijderen, anders ruikt de tegenstander het. Waarschijnlijk gebruiken veel schakers hun neus al op deze manier, alleen niet zo bewust als Karpov.

Kasparov is uitgesnuffeld in de schaakwereld en kan straks een vergelijkende studie schrijven over de geuren van schakers en politici. Karpov snuffelt gelukkig nog steeds bij ons.

Anatoli Karpov – Mihajlo Stojanovic, Servië 2007.

Wit begint en wint.

Oplossing Schaken: 1. Ph5-f6 h7-h6 (of 1...gxf6 2. Dxf6+ en mat op de volgende zet) 2. Dh4xh6+ g7xh6 3. Tg3-g8 mat.