Small caps aantrekkelijk voor beleggers

Beleggers zoeken dekking na het kelderen van 7 nationale markten in de MSCI World Index. Amerikaanse small caps zijn hierbij een geliefd object geworden.

De goedkoopste small caps (aandelen van kleinere bedrijven) sinds vier jaar zijn aanlokkelijk voor aandelenbeleggers die zware klappen hebben opgelopen door de grootste maandelijkse verliezen sinds 2002.

Fondsbeheerders, van Raiffeisen Capital Management in Wenen tot Highmark Capital Management in San Francisco, kopen aandelen van bedrijven met een marktwaarde van minder dan 2,5 miljard dollar. De laagste aandelenkoersen, in verhouding tot de winst in Europa en de kasstroom in de Verenigde Staten, hebben koopjes gemaakt van Trinity Mirror, de Londense uitgever van de Daily Mirror, Arques Industries, een in het Duitse Starnberg gevestigde beleggingsmaatschappij, en Labor Ready, een in Tacoma (Washington) gevestigde organisatie van uitzendbureau’s.

Beleggers zoeken dekking nu zeven van de 23 nationale markten in de MSCI World Index in november met minstens 10 procent zijn gekelderd en de graadmeter vorige week 6,9 procent heeft moeten prijsgeven – de grootste daling binnen één maand sinds de start van de haussemarkt in oktober 2002. Amerikaanse small caps worden verhandeld tegen de grootste korting ten opzichte van de aan de Standard & Poor's 500 Index genoteerde aandelen in vier jaar tijd.

„We zien dat steeds meer small caps goed worden bestuurd en heel goedkoop zijn,” zegt Herbert Perus, hoofd van de aandelendivisie van Raiffeisen, die het beheer voert over een aandelenportefeuille van 62 miljard dollar. Perus kocht aandelen van Trinity Mirror, in de verwachting dat ze zich zullen herstellen van de koersval van 27 procent eerder dit jaar. Het bedrijf werd deze maand verhandeld op 1,4 maal de boekwaarde (bezittingen minus verplichtingen) - het laagste peil sinds december 2003. Hij bezit ook een belang in Arques, dat in 2007 een koerswinst boekte van 46 procent en vorige week bekendmaakte dat de bedrijfswinst in het derde kwartaal bijna verdrievoudigd is.

De aandelen van bedrijven met een lagere marktwaarde zijn sinds de besmetting van de kapitaalmarkten door de crisis op de markt voor risicovolle (‘subprime’) hypotheken in juli bij de aandelen van grotere bedrijven achtergebleven. Tot en met afgelopen week had de MSCI World Small Cap Index in 2007 0,9 procent ingeleverd. De index stevent af op zijn eerste verlies in vijf jaar tijd, vergeleken met een winst van 5,6 procent voor de MSCI World Index.

De MSCI World Index is gisterochtend in New York vanaf vijf voor elf met 0,1 procent geklommen, nadat uit een stijging van de detailhandelsomzet bleek dat de consumentenvraag in ‘s werelds grootste economie veerkrachtig blijft. De MSCI Asia Pacific Index won 2,7 procent, terwijl Europa's Dow Jones Stoxx 600 Index 0,4 procent verloor.

De Dow Jones Stoxx Small Index, een graadmeter voor de kleinste Europese aandelen, bleef nagenoeg onveranderd.

De Russell 2000 Index, een maatstaf voor Amerikaanse small caps, gaf gisteren 0,8 procent prijs, en de S&P 500 0,6 procent, nadat de aandelen van financiële instellingen daalden als gevolg van zorgen dat de verliezen op hypotheekobligaties nog verder zullen toenemen. De Russell 2000 zal het naar verwachting voor het eerst sinds 1998 slechter doen dan de S&P 500, nu de ergste inzinking van de huizenmarkt in 6 jaar zwaar op de economie van het land drukt.

De Federal Reserve (het federale stelsel van Amerikaanse centrale banken) stelde zijn groeiverwachting voor 2008 vorige week neerwaarts bij en verwacht nu dat de economie met 1,8 tot 2,5 procent zal groeien. De gemiddelde schatting in een Bloomberg-onderzoek onder economen, gehouden tussen 1 en 8 november, kwam uit op een groei van 2,1 procent dit jaar en 2,4 procent in 2008.

De aandelen van kleinere bedrijven deden het tijdens drie van de vier meest recente recessies beter dan die van grotere. Toen de economie tussen januari en juli 1980 kromp, steeg de Russell 2000 met 5,5 procent, tegen de S&P 500 met 6,6 procent.

Tussen juli 1981 en november 1982 won de small cap-index 9,4 procent, tegen de S&P 500 5,8 procent. De Russell 2000 bracht tussen juli 1990 en maart 1991 een rendement op van 5,9 procent, terwijl de graadmeter voor de aandelen van grotere bedrijven met 5,4 procent steeg. Tijdens de jongste recessie, van maart tot november 2001 wonnen de aandelen van kleinere bedrijven 2,3 procent, terwijl de S&P 500 met 1,8 terugliep.

De aandelenkoersen zetten hun maandenlange daling vorige week voort, waarbij de MSCI World Index 0,9 procent prijsgaf en die voor small caps 2,7 procent. De S&P 500 leverde 1,2 procent in en de Russell 2000 1,9 procent.

Het is nog te vroeg voor een herstel van de aandelenkoersen van kleinere bedrijven, aldus Patrik Scheuber van Swisscanto Asset Management in Zürich. Hij geeft de voorkeur aan Merck, in de verwachting dat de in Whitehouse Station (New Jersey) gevestigde geneesmiddelenproducent de inzinking met gemak zal doorstaan.

Merck, met een marktwaarde van 125,5 miljard dollar, schroefde zijn winstverwachting vorige maand omhoog, op basis van de stijgende omzet van een vaccin tegen kanker. De aandelenkoers van het op twee na grootste farmaciebedrijf van de VS steeg dit jaar met 32 procent. Het concern wordt nu verhandeld op 18,4 maal de geschatte winst.

„Big is beautiful,” aldus Scheuber. „Zeker nu. Het is waarschijnlijker dat de groeiverwachtingen van small caps aan negatieve herzieningen onderworpen zullen worden dan die van grotere bedrijven.” De Swisscanto Group beheert een aandelenportefeuille van 57 miljard dollar.

Kleinere Amerikaanse bedrijven profiteren van de snellere communicatietechnologie en de verlaging van de handelsbarrières om een groter deel van de Amerikaanse export naar zich toe te trekken, aldus een onderzoek van het ministerie van Handel deze maand.

Richard Jandrain, die het medebeheer voert over een beleggingsportefeuille van 190 miljoen dollar bij Fort Washington Investment Advisors, zegt dat de buitenlandse vraag naar mobiele telefoons met extra onderdelen een impuls zal geven aan de aandelenkoersen van het in Greensboro (Noord-Carolina) gevestigde RF Micro Devices. Deze producent van chips en radiosystemen voor mobiele telefoons heeft een marktwaarde van 1,1 miljard dollar. 93 procent van zijn omzet in het in maart geëindigde boekjaar was afkomstig van buiten de VS, aldus door Bloomberg verzamelde gegevens.

De aandelenkoers van RF Micro daalde dit jaar met 17 procent door de hoger dan verwachte kosten van de productie van zijn nieuwste microprocessor. Het bedrijf wordt verhandeld op 6,9 maal de jaarlijkse kasstroom, het laagste peil sinds op z’n minst 1998, zo blijkt uit wekelijkse gegevens die door Bloomberg zijn verzameld.

„Het aandeel heeft zojuist een flinke dreun te verwerken gekregen,” zegt Jandrain in een interview vanuit Columbus (Ohio). „Het is aantrekkelijk qua waardering en heeft sterke fundamenten.”