Scheffer-discussie

In het debat over immigratie en integratie naar aanleiding van Paul Scheffers boek Het land van aankomst vandaag aandacht voor de vraag of de Amerikaanse ervaringen relevant zijn voor Nederland. Frans Verhagen zet kanttekeningen bij de verschillen die Scheffer ziet tussen vroeger en nu. Youssef Azghari en Manfred Wolf zetten de Amerikaanse strengheid af tegen Europese zorgzaamheid. Volgende week op de Opiniepagina een reactie van Han Entzinger.

Startpunt voor de discussie is dit citaat van Scheffer:

„De onzekerheid waarmee in de Oude Wereld wordt gereageerd op de komst van migranten uit alle delen van de wereld is niet zo heel verschillend van de lange, conflictrijke immigratie- geschiedenis die zich in de Nieuwe Wereld heeft afgespeeld. Het is eigenlijk verrassend dat beide continenten, die door een gemeenschappelijke geschiedenis van immigratie zo met elkaar verbonden zijn, betrekkelijk weinig uitwisselen op dit terrein. Er zijn zoveel gemeenschappelijke beginselen en ervaringen, gedeelde belangen en familie- geschiedenissen, dat een vergelijking voor de hand ligt.”

Eerdere debatten in de Scheffer-discussie zijn na te lezen via nrc.nl/opinie/scheffer