Rebellen Tsjaad: oorlog met EU-vredesmacht

Rebellen in Tsjaad hebben „oorlog” verklaard aan de door Frankrijk aangevoerde, Europese vredesmacht die vanaf volgende maand orde moet brengen in het door burgeroorlog verwoeste Oost-Tsjaad. Een woordvoerder van de Unie van Strijdkrachten voor Democratie en Ontwikkeling (UFDD), een van de twee rebellengroeperingen in Oost-Tsjaad, verklaarde gisteren: „De UFDD beschouwt zichzelf in een staat van oorlog met het Franse leger of met alle andere buitenlandse troepen op het grondgebied.” Frankrijk, dat via een bilateraal akkoord al ruim duizend militairen in voormalig kolonie Tsjaad heeft gelegerd, levert de bulk van de 3.700 manschappen tellende vredesmacht.

Nederland denkt na over het leveren van enkele tientallen militairen voor de missie in Tsjaad.

De Franse president Nicolas Sarkozy zei in een reactie niet onder de indruk te zijn van het dreigement van de rebellen. „Als we besluiten een Europese strijdmacht te sturen [...] dan doen we dat juist omdát er moeilijkheden bestaan”, aldus Sarkozy in de marge van een Frans-Italiaanse top in Nice.

De Europese vredesmacht, die opereert onder de vlag van de Verenigde Naties, moet vanaf januari gestationeerd worden langs de grens tussen Tsjaad en Soedan. Daar moet de EU-macht circa een half miljoen vluchtelingen beschermen.

De burgeroorlog in Oost-Tsjaad is de afgelopen week flink opgelaaid. Zowel het regeringsleger als de rebellenbewegingen UFDD en RFC (Groepering van Strijdkrachten voor Verandering) claimt honderden tegenstanders te hebben gedood. De rebellen strijden voor macht en voor een aandeel in de olieopbrengsten.

De UFDD zegt over bewijzen te beschikken dat de Franse militairen in Tsjaad informatie doorspelen aan de Tsjadische regering. Mede om deze reden vormen de Franse militairen een legitiem doelwit, aldus de rebellen. (BBC, Reuters)