Olieprijs daalt tot onder de 90 dollar

Londen, 1 dec. De olieprijs is gisteren onder de grens van 90 dollar (61 euro) gedoken. De prijsdaling hangt samen met verwachtingen dat het oliekartel OPEC de productie volgende week zal opschroeven. In New York noteerde een vat ruwe olie (159 liter) 89,35 dollar, een daling van 1,75 dollar. Een week geleden naderde de olieprijs de grens van 100 dollar. Dat hing samen met de grote vraag naar olie, terwijl ook speculaties een rol speelden. De prijs bleef deze week onder druk staan door een explosie in een pijplijn in de Verenigde Staten. Gisteren bleek dat de oliebevoorrading in de VS niet al te zeer zal worden verstoord. Ministers van de OPEC komen volgende week bijeen in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Verscheidene ministers hebben de afgelopen dagen gezegd bereid te zijn om de productie te verhogen, zodat de prijs kan dalen.