Naarden Vesting of naar den haaien

Managementboeken over het buiten de deur houden van ongewenste overnemers en/of aandeelhouders kunnen herschreven worden. Vier recente cases laten zien welke opties bestuurders grofweg hebben. En waar die toe leiden.

1. Verzet. Wie niets ziet in door derden voorgestelde plannen om de tent op te splitsen of in de verkoop te zetten gaat dwarsliggen. Blijven volhouden dat het huidige beleid het beste is. Als critici de druk opvoeren werp je beschermingswallen op of leg je onwelgevallige moties uit aandeelhoudersvergaderingen naast je neer. Een moedige, maar lange en kostbare weg. Die overigens geen enkele garantie op succes biedt. Zie Stork, dat bijna twee jaar lang vocht tegen opbreek- en verkoopoproepen van twee activistische aandeelhouders en een strategische . Deze week viel alsnog het doek. Het industrieconcern uit Naarden wordt in twee delen verkocht.

2. Een offer brengen. Onder druk van een van de hedgefondsen die ook bij Stork actief was, besloot handelshuis Corporate Express begin oktober die criticasters op één punt hun zin te geven: de topman werd vervangen door een ander. Het is de vraag of de klagende aandeelhouders er tevreden mee zijn. Na een aanvankelijke opleving is de koers van het aandeel weer verder teruggezakt. Begin deze maand meldde het voormalige Buhrmann een halvering van de winst in het derde kwartaal.

3. Overgeven. Na kortstondig tegenstribbelen hees een ander handelshuis, ook al uit Naarden, al snel de witte vlag. Hagemeyer wees aanvankelijk twee biedingen van Franse rivalen af, om uiteindelijk toch met het hoogste bod in te stemmen. Gevolg: beide concurrenten, Sonepar en Rexel, verdelen onderling de buit.

4. Vluchten. Het is wat speculatief in dit stadium, maar zou Vedior dit vierde scenario aan het proberen zijn? Na een plotselinge koersexplosie meldde het uitzendconcern gisterochtend vriendelijke overnamegesprekken met branchegenoot Randstad te hebben aangeknoopt. Het kan gewoon een strategische zet van beide partijen zijn om in Nederland het toch al dominante marktaandeel verder te vergroten. En vooral om samen sterker in de wereld te staan tegen internationale concurrenten. Maar het konkelen met Randstad kan even goed een veilige uitweg zijn, opgejaagd door een ongewenste overnemer. In de markt circuleren geruchten dat ook wereldmarktleider Adecco of een investeringsmaatschappij belangstelling voor Vedior heeft.

Dat een sprintje naar een vrindje evenmin redding garandeert, bewees ABN Amro. U weet wat de in april aangekondigde fusie met Barclays heeft opgeleverd.

Philip de Witt Wijnen