Mexicaanse boef

‘Altijd November, altijd regen, altijd dit lege hart.” De wind giert om het huis en ik denk aan sherry. Aan de beendroge Fino of Manzanilla die heerlijk is bij zoute haring en sushi, net zo goed als aan de zoetere Oloroso, die zo lekker smaakt bij wild en Aziatische gerechten. Sherry is een grootse wijn.

Toch heb ik onder mijn beste vrienden mensen die niets geven om „die typische sherry-smaak”. Die smaak wordt veroorzaakt door een dun laagje schimmel, flor genaamd, waaronder de wijn rijpt en die zorgt voor een indringende nootachtige gistsmaak.

Maar voor hen die denken niet van sherry te houden, is er Pedro Ximenez (PX): de zoetste aller sherries – zonder florsmaak.

Pedro Ximenez, het klinkt als de naam van een boef in een Mexicaanse telenovela, maar het is de naam van de druif waar deze heerlijke dessertwijn van wordt gemaakt. Proef een PX en het is alsof er vloeibare rozijnen, superrijpe vijgen, pruimen en donker gebrande koffiebonen op je tong tot ontploffing komen.

En terwijl je deze godendrank drinkt, krijg je visioenen van desserts zoals vijgen gevuld met blauwe schimmelkaas die je even onder de grill hebt gezet, van warme chocoladecakejes (van binnen nog vloeibaar) met een bol vanille ijs of een stuk Hollandse oude brokkelkaas op getoast rozijnenbrood.

Drink PX met je geliefde terwijl je elkaar kleine hapjes voert, het liefst liggend op een dierenhuid voor de open haard of centrale verwarming, terwijl het buiten regent en stormt. Misschien kun je elkaar ook nog een gedicht van J.C. Bloem voordragen.

Drink bijvoorbeeld:

1. Osborne, Pedro Ximenez 1827, caramelkleur, een smaak van honing, gebrande noten en rozijnen (div. slijterijen, ca. €12,-); 2. Gonzales Byass, Nectar Pedro Ximenez, donkere mahoniehouten kleur; bomvol gedroogd fruit, caramel en vijgen (Gall & Gall, half flesje €5,50); 3. Gonzaless Byass, Noe Pedro Ximenez VORS, gemiddeld 30 jaar oude op vat gerijpte sherry, teerzwart en stroperig met complexe mix van vijgen, rozijnen, noten, mokka en cacao ( div. slijterijen, half flesje ca. €16,-)

mennosimon@nrc.nl