Kruidnootjes-mix

Speculaaskruiden

Het lijkt me enig om woensdagmiddag samen met mijn kinderen kruidnootjes te maken. Een recept heb ik gevonden, maar ik kan nergens aan speculaaskruiden komen. In de supermarkt, bij de drogist, overal uitverkocht. Lukt het ook met koekkruiden?

Corine de Jong-van Leeuwen, Vught

Inderdaad kun je kruidnootjes ook met koekkruiden maken. Het verschil tussen die twee oudhollandse specerijenmengsels is namelijk maar heel klein. Om precies te zijn scheelt het één specerij: kruidnagel. Dat zit wel in speculaas-, maar niet in koekkruiden. Wanneer je kruidnootjes (of speculaas) wilt bakken met koekkruiden, voeg dan per eetlepel een flinke mespunt gemalen kruidnagel toe. Je zou ook zelf speculaaskruiden kunnen samenstellen. Meng daarvoor 8 theelepels gemalen kaneel, 2 theelepels gemalen kruidnagel, 2 theelepels gemalen koriander, 2 gemberpoeder, 1 theelepel gemalen nootmuskaat, ½ theelepel gemalen kardemom en 1 theelepel gemalen foelie. Bewaar de speculaaskruiden in een goed afgesloten potje op een donkere plek.

Sudderen

Enkele jaren geleden deed ik in een opruimerige bui het petroleumstelletje van mijn oma de deur uit. Daar heb ik nu spijt van. Ik heb net een nieuw fornuis, met alles erop en eraan. Maar zelfs de kleinste brander is nog tamelijk fel, waardoor mijn draadjeslvees regelmatig aanbrandt of te droog wordt. Is er een oplossing?

Joep van Doorne, Maarsbergen

Tja, die fornuizen van tegenwoordig hebben de grootste wokbranders en zelfs ingebouwde bakplaten, maar een goed sudderpitje ho maar. Waarom stoof je je vlees niet in de oven? Het duurt wat langer, maar terwijl het vlees boterig zacht staat te worden, heb je er geen omkijken naar. Kies een zware braadpan en braad het vlees aan zoals je gewend bent, snel en op hoog vuur. Voeg andere ingrediënten naar keuze – in elk geval voldoende vloeistof als water, wijn of bouillon– toe en laat alles aan de kook komen. Leg een goedsluitend deksel op de pan en zet hem in het midden van de oven, die je hebt voorverwarmd op 140 graden. Reken op ongeveer anderhalf keer de stooftijd die je nodig zou hebben voor sudderen op het fornuis.

Keukenkwesties naar: vreugdenhil@nrc.nl