Knoppen rammen

Games: Asterix

Asterix en de Olympische Spelen voor pc, Playstation2 en Nintendo DS Atari, € 39,99

Computerspellen die zijn geïnspireerd op strips zijn vrij zeldzaam. Helden van Marvel Comics als Superman, Spiderman en The Fantastic Four hebben hun eigen games, maar computerspellen gebaseerd op Europese stripverhalen zie je minder vaak. De deze maand verschenen game Asterix en de Olympische Spelen zou dus een welkome aanvulling kunnen zijn op het aanbod.

De verhaallijn van de Asterix-game volgt die van de gelijknamige film, die komend voorjaar in de bioscoop komt. Het spel is dus onderdeel van de marketingcampagne rondom de film. Dat heeft voordelen, zoals het feit dat de stemmen van de hoofdrolspelers in het spel worden ingesproken door de acteurs die ook in de film het geluid van Asterix, Obelix, Brutus en Panoramix vertolken. Er zijn echter, helaas, oneindig veel meer minpunten aan het spel op te noemen.

De speler reist met Asterix en zijn gezette vriend Obelix af naar Griekenland om daar aan de Olympische Spelen deel te nemen. Dat had een leuk atletiekspel kunnen opleveren, maar dat is niet het geval. Omdat de verhaallijn van de film – er is een boze tovenaar die de deur naar andere dimensies heeft opengezet – door het spel heenloopt, komt er geen moment vaart in de actie. In een track and field game wil je rennen, springen, speerwerpen en worstelen. Dat kan allemaal wel in Asterix en de Olympische Spelen, maar het maakt niet de hoofdmoot uit van de game.

Daarbij komt dat de bediening van de personages in deze (en andere) onderdelen van het spel belabberd is. Uiteindelijk rest de gamer niets anders dan zo snel mogelijk op wat knoppen rammen, ook in de gevechten met de Romeinen bijvoorbeeld. Voeg daarbij de matige afwerking van het spel – als je tegen een muur aanloopt, verdwijn je er half in – en de conclusie kan er maar één zijn: zelfs de grootste Asterix-fans kunnen, nee, móeten deze game links laten liggen.

Met het ‘merk Asterix’ is het sinds de dood van scenarioschrijver René Goscinny gestaag bergafwaarts gegaan, met als voorlopige dieptepunt het laatste album: Het geheime wapen. De game Asterix en de Olympische Spelen maakt het er allemaal niet beter op. Hopelijk zal de film komend voorjaar minder teleurstellen.