Klinkende zege voor FC Utrecht tegen Sparta

FC Utrecht heeft zich gemeld in de subtop van de eredivisie. Na de thuiszege vorige week tegen NEC (3-2) wist de club gisteravond van hekkensluiter Sparta te winnen: 7-1. Bij rust stond de ploeg al met 5-0 voor.

De zwakke verdediging bij Sparta moet interim-trainer Adri van Tiggelen tot wanhoop hebben gedreven. De voormalige international was zelf een verdediger van Europese klasse en moest machteloos toezien hoe onder anderen Ayedele Adeleye centraal achterin de ene fout na de andere maakte. Al snel in de tweede helft werd de verdediger gewisseld.

FC Utrecht maakte goed gebruik van de chaos bij Sparta. Voor rust benutte de ploeg bijna elke kans. Loic Loval maakte twee treffers, Robin Nelisse, Francis Dickoh en Leroy George allen één.

Trainer Willem van Hanegem ziet zijn elftal al het gehele seizoen redelijk spelen, maar FC Utrecht behaalde tot de thuiswedstrijd tegen NEC alleen goede resultaten buiten de Galgenwaard. Van Hanegem hield het hoofd koel en deed opmerkingen over het zogeheten ‘thuissyndroom’ van zijn ploeg af als onzin.

Van Hanegem had niet verwacht dat het tegen Sparta zo vlotjes zou gaan. Maar na de 2-0 van Loval – na ongeveer een half uur – raakte het elftal uit Rotterdam het spoor bijster. De enige ploeg zonder zege in de eredivisie, miste na die achterstand de strijdlust die vorige week tegen FC Twente nog een punt opleverde.

Ook van Tiggelen, die in 2005 als opvolger van Mike Snoei Sparta via de nacompetitie terugbracht in de eredivisie, lijkt aan een bijkans onmogelijke opdracht begonnen. De doelstelling om met Sparta dit seizoen als twaalfde of hoger te eindigen, is heel ver weg.

Ondanks de 6-0 van Nelisse, viel FC Utrecht in de tweede helft terug, waardoor Yuri Rose voor Sparta de enige treffer kon maken. Sparta-verdediger Nathan Rutjes werd van het veld gestuurd na zijn tweede gele kaart. Loval maakte een minuut voor tijd de 7-1.(ANP)