Inbraak in Panthéon door geheime klokkenmakers

Vier leden van de „culturele guerrillagroep” Unterguther zijn deze week door een Parijse rechtbank vrijgesproken van herhaaldelijke inbraak in het Panthéon, en het illegaal repareren van de grote klok op het achttiende-eeuwse gebouw. In het Panthéon worden de beroemdste Fransen na hun dood bijgezet.

Eén jaar lang, vanaf november 2005, braken de clandestiene klokkenmakers ongezien in, richtten op een zoldertje een werkplaats in, en repareerden stukje bij beetje de klok, onder leiding van de klokkenmaker Jean-Baptiste Viot. Deze had met lede ogen aangezien dat de beheerder van het Panthéon de klok sinds de jaren zestig had laten wegroesten. De bewakers hadden niets in de gaten.

Volgens Lazar Klausmann, woordvoerder van Untergunther (genoemd naar een Duitse popgroep waarvan een liedje diende als alarmmelodie), was het moeilijkste deel van de operatie het binnensmokkelen van planken om stoelen en tafels voor de werkplaats te bouwen. Toen de klok weer werkte, meldde Untergunther de operatie aan de beheerder: „We besloten het toch maar te vertellen, omdat we wilden uitleggen hoe je de klok moet opwinden.”

De beheerder geloofde de klokkenmakers eerst niet, maar toen hij de werkplaats aanschouwde moest hij „even gaan zitten en diep adem halen”. De autoriteiten ontsloegen de beheerder en gaven de inbrekers aan bij de politie.

Untergunther maakt deel uit van de ondergrondse kunstorganisatie UX, die vanaf begin jaren negentig Frans erfgoed clandestien restaureert, en illegale lezingen en concerten organiseert in monumenten. Het bestaan van UX kwam pas aan het licht in 2004 toen de politie een illegale bioscoop, compleet met bar en restaurant, in een kelder onder de Seine oprolde. UX heeft ongeveer 150 leden die studenten in het Quartier Latin waren toen de groep werd opgericht. Inmiddels zijn zij artsen en advocaten, maar ze houden vast aan hun studentikoze geheime nachtclub.

Eén onderdeel van UX zorgt voor ‘infiltratie’ om de gebouwen inbraakklaar te maken, door sleutels te kopiëren en alarminstallaties uit te schakelen. Dit onderdeel bestaat geheel uit vrouwen. Untergunther is de restauratie-eenheid van UX, bestaande uit historici en architecten. Klausmann: „Wij doen wat de staat laat liggen.”

Website van Untergunther: www.ugwk.eu.