Film Voorkeur

Reality Bites (Ben Stiller, 1994, VS). Conventionele romantische komedie over onvoldane ‘generation X’-jongeren. Met Ethan Hawke als slome intellectueel en Winona Ryder als een in haar werk gefrustreerde tv-maakster. RTL7, 12.30-14.20u.

To Walk with Lions (Carl Schultz, 1999, Canada/Engeland). Dertig jaar na Born Free een nieuwe biografische speelfilm over het echtpaar George en Joy Adamson, leeuwenliefhebbers te Kenia. Met Richard Harris. België 1, 15.00-16.45u.

Het paard van Sinterklaas (Mischa Kamp, 2005, Nederland/België). Jeugdfilm is leuk, mooi en ontroerend en reikt veel verder dan de belevingswereld van een meisje van zes. Dat meisje heet Winky Wong en is het dochtertje van een Chinees echtpaar dat een Chinees restaurant runt, ergens in een duindorpje. Winky vertelt ons het verhaal, hortend en stotend, zoals een kind dat doet, over haar ouders (die het in Nederland al net zo moeilijk vinden als zij), over het buurmeisje met haar frisse Marokkaanse vriendje, over haar nieuwe school, die iets te kordate juf, de plagerige kinderen. Scenarist Tamara Bos en regisseur Mischa Kamp hebben een heleboel verantwoorde elementen – migrantenproblematiek, dieren, dat superleuke Marokkaantje – bijeengebracht in een film die nergens braaf en verantwoord aandoet. Vervolgfilm – Waar is het paard van Sinterklaas? – draait momenteel in de bioscopen. België 2, 18.00-19.30u.

Osmosis Jones (Bobby & Peter Farrelly, 2001, VS). De Nederlandse animator Piet Kroon werkte mee aan komisch mengsel van ‘live action’ en animatie over een vieze man (Bill Murray) die zichzelf vol met junkfood pleegt te proppen. Geanimeerde scènes laten zien wat zich in zijn lichaam afspeelt: het blijkt een wereldstad waar een solistisch wit bloedlichaampje, in de traditie van het buddy cop-genre, een onwaarschijnlijk duo vormt met een aspirientje. Veronica, 18.50-20.30u.

Starship Troopers (Paul Verhoeven, 1997, VS). Zesde Amerikaanse film van Verhoeven is een spectaculair, sardonisch spel met de paradoxen van Amerikaans militair heldendom. Fascistische beeldtaal doorspekt karikaturale sciencefiction over de strijd van gedrilde schoolvrienden, in dienst van het leger van de Wereldfederatie, tegen reusachtige, moordlustige insecten van een andere planeet. Veronica, 20.30-22.50u.

Not without My Daughter (Brian Gilbert, 1991, VS). Authentieke ervaring van Amerikaanse Betty Mahmoody lag ten grondslag aan ongenuanceerd melodrama. In 1984 op vakantie in Teheran ontpopt Sally Fields Iraanse echtgenoot zich tot extreme fundamentalist. RTL5, 22.0-0.10u.

Chopper (Andrew Dominik, 2000, Australië). Het explosieve regiedebuut van Australische clip- en reclamemaker biedt portret van cultheld en geschifte seriemoordenaar Mark ‘Chopper’ Read, gespeend van moralisme en zelfs maar de geringste vorm van psychologische duiding. Intense vormgeving, gulpend bloed. Met Eric Bana. BBC2, 1.20-2.50u.