Film Voorkeur

Ali Zaoua, prince de la rue (Nabil Ayouch, 2000, Marokko/Tunesië/Frankrijk/België). In de Nederlandse bioscopen als een jeugdfilm gepresenteerde productie is het resultaat van het vertrouwen dat regisseur Ayouch wist te winnen van dakloze schoffies in Marokko. Zij spelen zichzelf in een poëtisch-realistisch drama over zwervertjes die er alles aan doen om een vermoord vriendje een waardige begrafenis te bezorgen. Ned.2, 13.40-15.05u.

Live from Baghdad (Mick Jackson, 2002, VS). De memoires van CNN-producent Robert Wiener lagen ten grondslag aan televisiefilm over de verslaggeving van CNN in de Eerste Golfoorlog in 1991. Michael Keaton speelt de rol van Wiener, die we zien aanpappen met Saddams onderminister van Informatie. Ook Helena Bonham Carter is een heroïsche journalist. SBS6, 14.30-16.30u.

Whale Rider (Niki Caro, 2002, Nieuw-Zeeland).Publiekslieveling van het Rotterdamse Filmfestival van 2003 is een mild exotisch sprookje over meisje dat uitverkoren lijkt te zijn om leiding te gaan geven aan haar Maori-gemeenschap. Maar opa vindt dat alleen mannen dat kunnen. BBC2, 15.55-17.30u.

Erik of het klein insectenboek (2) (Gidi van Liempd, 2004, Nederland/België). Zesdelige televisieversie van even vakkundige als brave kinderfilm naar de allegorische novelle van Godfried Bomans. Met echte acteurs in verbluffende kostuums van Rien Bekkers. Met Jasper Oldenhof. Geschikt voor kinderen van pakweg 7 tot 11 jaar. Ned.3, 19.00-20.40u.

Next of Kin (John Irvin, 1989, VS). Voorspelbaar scenario doet vehikel voor Patrick Swayze de das om. Als ‘hillbilly’-rechercheur kan hij geen bewijs vinden voor de maffiamoord op zijn broer. Ook met Helen Hunt, Liam Neeson. Veronica, 20.00-22.00u.

Stanley and Iris (Martin Ritt, 1990, VS). Sentimentele love story is het niet wezenlijk te doen om analfabetisme. Kalme kok Robert de Niro leert lezen en schrijven van sympathieke weduwe Jane Fonda. RTL8, 22.20-0.20u.

A Perfect World (Clint Eastwood, 1993, VS). Schietgrage FBI-man Eastwood en criminologe Laura Dern achtervolgen in het Texas van 1963 de uit de gevangenis ontsnapte Kevin Costner die een achtjarig ventje heeft gegijzeld. Is vooral een wat weeë idylle over een vader-zoonrelatie die de laatste twee hebben moeten ontberen. Ned.3, 23.25-1.40u.

The Hanging Garden (Thom Fitzgerald, 1997, Engeland/Canada). Uitbundig regiedebuut over de terugkeer, na tien jaar, van homoseksuele zoon naar problematisch ouderlijk huis. Spookbeelden uit het verleden mengen zich surrealistisch en meerduidig met het heden. België 2, 24.00-1.35u.

Air Force One (Wolfgang Petersen, 1997, VS). Door Duitser geregisseerd staaltje Amerikaanse vaderlandsliefde laat Harrison Ford de held uithangen als voorbeeldige president die hoogstpersoonlijk het heft in handen neemt als zijn presidentiële Boeing 747 wordt gekaapt door terroristen onder leiding van Gary Oldman. Met Glenn Close als vice-president. België 1, 0.20-2.20u.

Lad de sma born (Paprika Steen, 2004, Denemarken). In de traditie van Von Trier vervaardigd regiedebuut van Dogma-actrice Steen is sober drama over de rouwverwerking van een voorheen zorgeloos stel na de dood van hun kind. Ned.2, 0.50-2.35u.

The Theory of Flight (Paul Greengrass, 1998, Eng). Kenneth Branagh ontfermt zich bij wijze van gedwongen dienstverlening over temperamentvolle rolstoelgebruikster Helena Bonham Carter. Hij wil graag vliegen, zij hongert naar seks. Acteren is de belangrijkste troef van bizarre vertelling. BBC2, 1.05-2.40u.

Parapalos / Pin Boy (Ana Poliak, 2004, Argentinië/Brazilië). Jongen verhuist van het platteland naar de stad, en krijgt een baantje in een bowlingcentrum. Poliak observeert het rustig en plaatst kanttekeningen bij de grote sociale verschillen tussen arm en rijk. Ned.2, 2.35-4.05u.