Film van de dag

Tyrone Power (links) in de klassieke western Jesse James (Henry King, 1939, VS). Jesse James Year: 1939 Director: Henry King PHOTOS12

Jesse James. De western is al meermalen dood verklaard, maar het genre verrijst altijd weer op miraculeuze wijze. Maar eigenlijk is de western nooit echt weg geweest. Er trad een verschuiving op naar televisieseries, met Lonesome Dove als aanjager, en recente series als bijvoorbeeld Deadwood en het door Spielberg geproduceerde Into the West. Sinds een paar weken draait The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford in de bioscoop, met Brad Pitt als Jesse James. Binnenkort volgt de remake van 3:10 to Yuma. De western leeft. Vanmiddag op de BBC een klassieke, prachtige versie van het levensverhaal van Jesse James, mooi materiaal om te vergelijken met de Pitt-film. In de film van Henry King speelt matinee-idool Tyrone Powers de hoofdrol als de beruchte outlaw die een groot aantal overvallen pleegde en tientallen mensen vermoordde. (Henry King, 1939, VS), BBC 2, 13.45-15.25u.

André Waardenburg