Dier en sport

Athena, 1.500 gram, rustig karakter, aaibaar, gesteld op leef- en tussenruimte en in het bezit van een sterk immunsysteem. 18/11/2007 Foto Freddy Rikken Valkerij Berkel&Rodenrijs Rikken, Freddy

Athena. Om haar poot is een ring geklemd die er nooit meer af kan en waarin als geboorteakte HYZG130050488 staat gekerfd, er is een formulier met daarop DEK05081600020. Veel cijfers en papierwerk voor een vogel van amper 1.500 gram, maar de wet gebiedt het zo, de controle op het bezit van roofvogels is streng. Was vijftien weken toen ze verhuisde van een fokker in Keulen naar een veestal in Berkel en Rodenrijs.

Athena is een twee jaar oude hybride falco rusticolus met een wit/antraciet gemêleerd verendek, bestaat voor 7/8 uit gier- en 1/8 sakervalk. Heeft een rustig karakter, goed overzicht en ziet er aaibaar uit.

Maar dat is schijn, want eenmaal een prooi geslagen wenst ze met rust gelaten en beslist niet gestoord te worden; dit is MIJN eten! Verslindt dagelijks ontdooide porties duif, rat, kwartel, muis en eendagskuikens tot wel de helft van haar lichaamsgewicht. Want losgelaten grijpt ze alles wat vliegt en de buren liefhebberen in postduiven.

Valken zijn solitaire vogels en gesteld op leef- en tussenruimte, zijn zuinig op hun verenkleed dat ze nauwgezet onderhouden; Athena neemt elke dag een bad. Ze is nooit ziek want in het bezit van een sterk immuunsysteem. Elke dag wordt er getraind in het weidespel, haar wordt dan door de eigenaar regelmatig een loer (kunstprooi) voorgedraaid.

Dit is de eenentwintigste aflevering van een serie over dieren in de sport.