De beste investering is een goede opleiding

© Jorgen Krielen / Amsterdam, 29-11-2007 / Dominique van Hilten; MBA Diploma Geneve Krielen, Jorgen

Als enige bankier in Nederland haalde Dominique van Hilten (45) haar mba-graad aan de Universiteiten van Genève en Carnegie Mellon. Twee jaar later en 75.000 euro armer mag ze zich dé expert op het gebied van international wealth management noemen.

Wanneer ben je afgestudeerd?

„Vorig jaar november heb ik mijn mba international wealth management in Zwitserland gehaald, afgelopen mei in Amerika. Het is niet mijn eerste opleiding. Ik ben begonnen als fysiotherapeut, heb daarna een managementopleiding gevolgd bij Schoevers om vervolgens de heao in twee jaar af te maken. Ik ben daarop het bankwezen ingegaan.”

Waarom nog deze studie?

„Ik wilde me verdiepen en Nederlands expert worden op het gebied van international wealth management. In The Economist zag ik een advertentie voor de studie aan topuniversiteiten van Zwitserland en de Verenigde Staten. Dat betekende echter dat ik gedurende twee jaar wekenlang in het buitenland zou verblijven. Aangezien ik twee jonge kinderen heb, lag ik daar wel een paar nachten wakker van. Maar wat zijn een paar weken op een mensenleven.”

Niet nog even wakker gelegen van de kosten?

„Ik heb via mijn werk geprobeerd een deel vergoed te krijgen. Ze konden niet bijdragen omdat andere collega’s soortgelijke studies zouden willen declareren. Dat werd te kostbaar. Ze hebben wel wat kleinere onkosten vergoed.”

Maar 75.000 euro had je zelf ook niet op de bank staan?

„Ik heb het bedrag geleend, mijn vader heeft garant gestaan. Maar dan was ik er nog niet. Ik had behoorlijk wat vrije dagen nodig om de colleges te volgen. Omdat ik mijn ouderschapsverlof al had opgemaakt, ben ik fulltime gaan werken om aan voldoende dagen te komen. ”

En de kinderen?

„Eén ding is zeker, zo’n studie doe je niet alleen. Zonder mijn man was het me niet gelukt. We hadden afgesproken dat we om en om voor onze carrières mochten gaan.”

Wat ben je nu rijker geworden?

„Hoe je leert om te gaan met familiekapitaal en de verdeling en het behoud daarvan. Bijvoorbeeld door met die familie een filantropische stichting op te zetten. Als kinderen die stichting managen, leert de jongere generatie tegelijkertijd verstandig met geld om te gaan.”

Ben je nu uitgestudeerd?

„Het begint weer te kriebelen. Ik zag een interessante studie. Onderzoeken hebben uitgewezen dat je vermoeider raakt van televisiekijken dan van lezen of leren. Maar eerst maar mijn studieschuld aflossen.”

Heb je nog tips?

„De beste investering is een goede opleiding, maar ook: doe wat je leuk vindt. Daar word je al gauw de beste in.”

Willemijn van Benthem

    • Willemijn van Benthem