Chocolade letters

De lekkerste chocoladeletter komt dit jaar uit Australië. Het proefpanel van NRC Handelsblad koos uit vijf letters unaniem die van Australian als allerlekkerste. Het panel was ook eensgezind in het oordeel dat de duurste letter, die van Unlimited Delicious uit Amsterdam, de minst lekkere was.

De panelleden ontvingen van elke letter een brok. Van de Australian-letter werd het bovenlaagje geschraapt, omdat daarop het logo stond. De letter van Unlimited Delicious werd ontdaan van de bonbons die erop zaten. Gekozen is voor pure letters, omdat het om de smaak van chocolade gaat.

1. Australian, 70% cacao, 250 gram, € 6,95

Joep Habets:

Geschat cacaogehalte: 70 %

Smaak: Deze letter heeft de puurste chocoladesmaak. Hij is vol van smaak, maar toch zacht en mild bitter. Er valt weinig zuur te proeven. De letter is bewust ‘slordig’ afgewerkt en moet daarom van Australian zijn. Daarom zal het herkenbare bovenlaagje ook wel weggehaald zijn.

Beoordeling: De lekkerste

Janneke Vreugdenhil:

Geschat cacaogehalte: 64%

Smaak: Volle chocoladesmaak, niet te zoet, mooie bitters, had net iets meer fruitigheid en zuren kunnen gebruiken.

Beoordeling: De lekkerste

Marjoleine de Vos:

Geschat cacaogehalte: 60%

Smaak: Lekkere, pure chocoladelettersmaak met iets caramel-achtigs dat aan Droste doet denken. Smelt prettig in de mond, ziet er raar uit, maar het is wel chocola waar je mee voor de dag kan komen.

Beoordeling: De lekkerste

2. Unlimited Delicious (van chocolatier Cees Raat), 70% cacao, 250 gram, € 9,95

Joep Habets:

Geschat cacaogehalte: 68%

Smaak: Een gespoten en geen gegoten letter, zou best van een ambachtelijke chocolatier kunnen zijn. Hij heeft het droge, wat stroeve mondgevoel van chocolade met een hoog cacao gehalte, maar mist het zuurtje. Geen rijke nasmaak, maar de cacao blijft wel lang hangen.

Beoordeling: Minst lekker

Janneke Vreugdenhil:

Geschat cacaogehalte: 46 %

Smaak: Ziet eruit als luxe banketbakkersletter, maar zowel in geur als smaak heeft-ie iets ontzettend mufs; apert vieze nasmaak (Had Sinterklaas hem over van vorig jaar?)

Beoordeling: Minst lekker

Marjoleine de Vos:

Geschat cacaogehalte: 72%

Smaak: Droog in de mond, smelt niet heel makkelijk en geeft daarom zijn smaak pas na enige tijd af. Ietsje kartonnig zelfs om te beginnen, dan komt kort de bittere, en wat zure smaak tevoorschijn. Het uiterlijk verraadt de banketbakkersletter.

Beoordeling: Minst lekker

3. Merkloze biologische chocolade van natuurwinkel, 58% cacao, 90 gram, € 3,19

Joep Habets:

Geschat cacaogehalte: 54%

Smaak: Hetzelfde type letter als 4 en 5. Hij is hard, donker van kleur en strak afgewerkt. Geen uitgesproken karakter, iets zoet en nauwelijks bitter. Zou bijvoorbeeld van Droste kunnen zijn.

Beoordeling: Gedeelde tweede plaats

Janneke Vreugdenhil:

Geschat cacaogehalte: 64%

Smaak: Goede zuren en bitters; niet te zoet, maar een beetje weeiig; heeft de zeer onprettige nasmaak van verbrande toast

Beoordeling: Vierde plaats

Marjoleine de Vos:

Geschat cacaogehalte: 65%

Smaak: Weer wat smeuiiger, niet erg krachtig van smaak, een beetje dun, zowel qua brok als qua smaak.

Beoordeling: Tweede plaats

4. Hema, 53% cacao, 135 gram, € 1,25

Joep Habets:

Geschat cacaogehalte: 54%

Smaak: Een fabrieksletter met een gemiddelde smaak. Je denkt dan aan Verkade, maar die is het toch niet. Het is wel dooreetchocolade.

Beoordeling: Gedeelde tweede plaats

Janneke Vreugdenhil:

Geschat cacaogehalte: Rond de 50%

Smaak:Iets te zoet, weinig bitters en zuren en daardoor een beetje laf; een gebrek dat wordt goedgemaakt door een lekker volle nasmaak

Beoordeling: Tweede plaats

Marjoleine de Vos:

Geschat cacaogehalte: Minder dan 60%

Smaak: Deze letter lijkt wel gemengd met een beetje chocomel, zo’n wat gebrande caramelsmaak die niet zo héél veel met cacao te maken heeft. Hij is daardoor wel vriendelijk van smaak, wil dat ook graag zijn denk ik, echt een publieksletter. Geen topper.

Beoordeling: Derde plaats

5. Droste, 49% cacao, 135 gram, € 3,98

Joep Habets:

Geschat cacaogehalte: 52%

Smaak: Ook een fabrieksletter. Aanvankelijk niet lekker, maar heeft wel volle nasmaak die lang blijft hangen. Eerder puur dan bitter, met een waarschijnlijk kunstmatige vanillesmaak.

Beoordeling: Minst lekker (samen met nr. 2)

Janneke Vreugdenhil:

Geschat cacaogehalte: rond de 40 %

Smaak: Te zoet en niet fris genoeg waardoor je er snel genoeg van hebt; vergelijkbaar met pure hagelslag van een gemiddeld merk.

Beoordeling: Derde plaats

Marjoleine de Vos:

Geschat cacaogehalte: Niet meer dan 50%

Smaak:Allemachtig! Een brok hopjesvla! Best lekker als je daarvan houdt, maar voor chocolade wat eigenaardig. Een chocoladeletter mag, moet zelfs, wel anders zijn dan een reep, dikker, smeuïger, niet zuur, ietsepietsie caramel – allemaal goed, maar dit is overdreven. Dit is pure chocola voor kinderen.

Beoordeling:Vierde plaats

Rectificatie / Gerectificeerd

In de rubriek Blind Proeven (Zaterdag &cetera, 8 december, pagina 31) stond dat chocolade van Australian uit Australië komt. Dit is niet juist. Australian Homemade is gevestigd in Nijmegen.