Blauwe haren

Marc Jacobs (1963), Amerikaans modeontwerper

Wie: Marc Jacobs (1963), Amerikaans modeontwerper. Jacobs is behalve cool, ook de populairste, invloedrijkste en meest gekopieerde modeontwerper. Artistiek directeur van Louis Vuitton sinds 1997. Ontwerpt voor eigen labels als Marc, Marc by Marc Jacobs, Little Marc en Stinky Rat.

Waarom: Jacobs ligt onder vuur. Vooral bij de pers (lees: Suzy Menkes van The International Herald Tribune). Want afgelopen september liet hij in New York de modepers ruim twee uur (!) wachten op een show. De kleding was volgens Jacobs namelijk nog niet klaar.

Meer kritiek: Slechte recensies van invloedrijke Menkes op zowel de Louis Vuitton als op Marc Jacobs show.

Jacobs reactie: Voelt zich aangevallen. Steekt, heel kinderachtig, na afloop van Louis Vuitton show tong uit naar Menkes.

Vermeende oorzaak: Midlife crisis? „Klopt”, zegt Jacobs. „En ik geniet er van. Mijn nieuwe concept is dat er geen concept is , ha.”

Jacobs is in de war: Zou kunnen, hij laat de een na de andere tatoeage zetten: o.a. het rode m&m logo, stripfiguur Sponge Bob Square Pants, de woorden Perfect op zijn pols, Louis en Oui op zijn arm. Personage uit cult-film Poltergeist op zijn rug. Zijn haar is nu smurfblauw, hij draagt diamanten oorbellen en juwelen.

En verder: De afgelopen jaren transformeerde Jacobs van een vadsige nerd met uilebril in een jonge god met afgetraind lichaam.

En verder: Laat zich dit jaar opnemen in een afkickkliniek.

Stiekem?: Nee. Praat openlijk over zijn verslavingen aan drank, medicijnen en drugs in heden en verleden. „Ik beantwoord vragen altijd eerlijk.”

Dus ontslag dreigt: Jacobs’ contract bij LVMH loopt tot 2014. De tassenverkoop floreert. Een gemiddelde Louis Vuitton-tas kost € 1000, maar tassen van € 25.000 zijn geen uitzondering.

Tassenmoment: Jacobs huurt vanaf 2001 kunstenaars in die de saaie bruine Louis Vuitton-tassen hip maken. In 2003 doet Takashi Murakami dit. Hij, en de tassen worden beroemd. Tassen voor zomer 2008 zijn van kunstenaar Richard Prince met teksten als: ‘My wife went to the beauty shop and got a mud pack. For two days she looked beautiful. Then the mud fell off.’

Jacobs wens: Een reality tv-show vol drama, intriges, sex, romantiek en zijn werk. „Ik ben een schaamteloos menselijk wezen.”

GK