Bezie M door een 3D-bril

We willen met dit maandblad de lezers van NRC Handelsblad graag iets extra’s geven; iets dat ze niet direct in de dagelijkse krant vinden. Vandaar dat we maandelijks bijzondere fotografie bieden en reportages die een dimensie toevoegen aan het dagelijks nieuws. Zoals in dit nummer de reportage in het Kennemerziekenhuis van Marjoleine de Vos over de menselijke kant van ziekenzorg.

Fotograaf Hock Khoe nam dat idee dat we met M een dimensie aan het nieuws en achtergronden willen toevoegen wel erg letterlijk. Hij kwam bij ons met een fotoreportage over een vrolijke kant van Afrika die we zelden in de media te zien krijgen: die van trotse West-Afrikaanse vrouwen, die hun kleurige kleding met plezier dragen. Kleding gemaakt van stoffen van een Nederlands bedrijf, Vlisco in Helmond. Khoe is een fotograaf die al jaren experimenteert met 3-dimensionale fotografie.

Wij waren zo enthousiast over zijn foto’s, dat we een speciale 3D-sectie in dit nummer hebben opgenomen.

Met de foto’s van Khoe (die ook in het Museum Volkenkunde in Leiden te zien zijn), een uitleg over hoe de nieuwe 3D-techniek werkt. Plus een 3D-reportage over Felix Meritis, de Amsterdamse ‘Tempel der Verlichting’ die 220 jaar bestaat en dat deze maand viert.

Omdat Hock Khoe bezwoer dat rookwolken op 3D-foto’s effect sorteren, staat bij dit stukje een 3D-portret van mij, sigarenrook uitblazend. Bezie hierboven het resultaat zelf door de in dit nummer bijgesloten speciale 3D-bril. Locatie is Felix Meritis, waar de M-redactie elke week een praatprogramma organiseert met de titel nrc.fm, dat via nrc.nl te beluisteren is. Op tafel staat een oud 3D-fototoestel van Russische makelij, uit de collectie van Khoe. Er staan zelfs 3D-advertenties in dit nummer.

Maar ook zonder 3D-bril is er veel te genieten. Zoals de brief aan de bijna 70-jarige majesteit, over haar beeldvorming.

December is een bijzondere maand. Vandaar dat we u op de zaterdag voor kerst met een speciaal nummer van M zullen verrassen.

PS: 3D-foto’s in dit nummer zijn te herkennen aan dit pictogram: