Bekerwinnaars nog niet in Champions League

Michel Platini heeft gisteren besloten dat de nationale bekerwinnaars voorlopig niet automatisch doorstromen naar de Champions League. De voorzitter van de Europese voetbalbond wilde zijn plan aanvankelijk in het seizoen 2009/2010 doorvoeren. „Dat idee kwam nog een beetje te vroeg”, verklaarde Platini na afloop van een vergadering in Luzern, waar morgen ook voor het EK voor landenteams wordt geloot. „Maar ik sluit zeker niet uit dat we de verschillende nationale bekerwinnaars in de toekomst wel met deelname aan de Champions League belonen.”

De Franse preses van de Europese voetbalbond kreeg wel op andere fronten zijn zin. Het uitvoerend comité van de UEFA steunde het voorstel van Platini om meer clubs uit kleinere landen aan de Champions League te laten deelnemen.

De nummers één, twee en drie van de Europese ranglijst – op dit moment Engeland, Italië en Spanje – profiteren nog wel van het nieuwe plan van Platini. Zij nemen vanaf het seizoen 2009/2010 automatisch met drie in plaats van twee teams aan de Champions League deel. De nummers vier, vijf en zes op de Europese ranglijst leveren over anderhalf seizoen twee clubs aan de competitie voor beste Europese clubteams. Bij de nummers zeven tot en met twaalf, waaronder Nederland, is ook in de toekomst alleen de kampioen zeker van voetbal in de Champions League.

De nummer twee van de eredivisie blijft veroordeeld tot de voorronde van de Champions League. Een groot verschil met nu is dat die formatie vanaf het seizoen 2009/2010 geen beschermde status meer geniet. De nummer twee van de eredivisie stuit in de toekomst op een zware tegenstander uit landen als Spanje, Italië, Engeland, Duitsland, Frankrijk of Portugal.

De finale van de Champions League wordt vanaf het seizoen 2009/2010 ook niet meer op woensdag afgewerkt. Zaterdag wordt de nieuwe speeldag voor de strijd tussen de twee beste clubteams van Europa. De finale van de UEFA Cup wordt in de toekomst wel op woensdag gehouden. (ANP)