Amsterdam gebruikte illegale arbeiders

De gemeenten Amsterdam en Bussum hebben illegale werknemers in dienst gehad. Dat bleek na onderzoek van de SIOD, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst. De dienst kwam op het spoor van dertien illegale werknemers, die via een uitzendbureau waren geronseld.

De SIOD heeft drie mensen aangehouden die betrokken zouden zijn bij het tewerkstellen van illegalen. Het drietal wordt ook verdacht van belastingfraude.

In het fraudeonderzoek heeft de SIOD het uitzendbureau en de woningen van de verdachten doorzocht. De drie regelden volgens de dienst ook het vervoer en de huisvesting van de illegalen. De verdachten worden maandag voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Bij controle van opdrachtgevers van het bureau, gemeentelijke instellingen in Amsterdam en Bussum, bleek dat daar zes illegalen en zeven werknemers voor wie geen werkvergunning was aangevraagd aan het werk waren.

De overheid heeft de afgelopen jaren een toenemend aantal maatregelen genomen om fraude op te sporen. Zo is vijf jaar geleden de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst opgericht als bijzondere opsporingsorgaan voor complexe overtredingen op het terrein van werk en inkomen. De arbeidsinspectie kreeg extra middelen voor controle. Vorig jaar deelde de inspectie voor 49 miljoen euro aan boetes uit. De SIOD spoorde voor 35 miljoen euro aan fraude op.