AGENDA

MENSEN VAN DECEMBER

Spice girls

Girl Power is terug! Zes jaar nadat ze uit elkaar gingen, treden de Spice Girls (vlnr) Melanie Chisholm (33), Emma Bunton (31), Melanie Brown (32), Geri Halliwell (34) en Victoria Beckham (33) weer gezamenlijk op. De wereldtournee, die op 7 december in Los Angeles begint, gaat aan Nederland voorbij.

De reden voor hun comeback? ‘Nostalgie’, zei Halliwell. ‘We willen onze kinderen laten zien wat we vroeger hebben gedaan’, aldus Beckham.

Sneeuwwitje

Sneeuwwitje viert deze maand haar zeventigste verjaardag. De allereerste lange animatiefilm en tegelijk de eerste tekenfilm in kleur werd in 1937 door Walt Disney uitgebracht. Sneeuwwitje is een sprookje opgetekend door de gebroeders Grimm. Tegelijk met Sneeuwwitje verjaren uiteraard ook de zeven dwergen Stoetel, Dommel, Niezel, Bloosje, Giechel, Doc en brompot Grumpy.

Desi Bouterse

Op 8 december is het 25 jaar geleden dat op het terrein van Fort Zeelandia in Parimaribo vijftien prominente tegenstanders van het toenmalige Militair Gezag van Desi Bouterse standrechtelijk werden doodgeschoten.

Het proces over de Surinaamse ‘Decembermoorden’ is op 30 november begonnen. Bouterse, tegenwoordig parlementariër in de oppositie, geldt als hoofdverdachte. Naast hem worden nog 24 verdachten berecht.

Kardinaal Simonis

Adrianus kardinaal Simonis neemt op 8 december met een pontificale eucharistieviering afscheid als aartsbisschop van Utrecht. Conform de voorschriften bood Simonis vorig jaar op zijn 75ste verjaardag zijn ontslag aan. De paus aanvaardde het ontslag, maar vroeg Simonis het aartsbisdom nog even te blijven leiden. Binnenkort wordt een nieuwe aartsbisschop benoemd.

***

EVENEMENTEN VAN DECEMBER

WO 12 Marie Antoinette

Bij Christie’s in Londen wordt op 12 december een ketting geveild waarin 33 parels zijn verwerkt die toebehoorden aan Marie Antoinette, de Franse koningin die in 1793 werd onthoofd. De koningin, die een schitterende collectie juwelen bezat, had de parels indertijd ter bewaring meegegeven aan de vrouw van de Britse ambassadeur. Geschatte opbrengst van de ketting: ruim een half miljoen euro.

MA 17 Hadj

Op zaterdag 17 december verzamelen zich weer miljoenen moslims in de heilige stad Mekka in Saoedi-Arabië voor de hadj, de bedevaart van de islam. De gelovigen maken een ommegang rondom de Ka’aba, de zwarte steen op de binnenplaats van de Grote Moskee. Alle gezonde, volwassen moslims die over voldoende geld beschikken zijn verplicht de hadj eens in hun leven te volbrengen.

VR 21 Schengen-zone

Negen van de tien landen die op 1 mei 2004 toetraden tot de Europese Unie schaffen op 21 december langs landsgrenzen de persoonscontroles met andere EU-landen af. Tsjechië, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slowakije en Slovenië horen vanaf die datum tot de zogeheten Schengen-zone. Vanaf maart vervallen ook de persoonscontroles op luchthavens. Cyprus is het enige EU-land dat nog niet tot de Schengen-zone behoort.

WO 26 Kamermuziek

Met een matinee-uitvoering van Saint-Saëns’

Le carnaval des animaux opent Tweede Kerstdag de vijfde editie van het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht. In de dagen daarna zullen in het nieuwe concertgebouw Vredenburg Leidsche Rijn werken gespeeld worden van Brahms, Schubert, ,Schumann, Dvorák en Enescu. Zie voor kaartverkoop en informatie www.vredenburg.nl

MA 31 Haringvliet

De laatste dag van het jaar is tevens de laatste dag dat de Haringvlietsluizen dicht zijn. Met ingang van 1 januari worden de sluizen ‘op een kier’ gezet. Deze veelbesproken maatregel is bedoeld om in de voormalige zeearm weer een nieuwe, natuurlijke overgang tussen zout en zoet water te maken. Door de kier zouden trekvissen zoals stekelbaars, zalm en forel vanuit zee weer de passage naar de grote rivieren kunnen maken.