44 aangiften tegen Geert Wilders

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft tot half november 44 aangiften tegen Geert Wilders binnengekregen. Dat zei een woordvoerder gisteren. Cijfers van de afgelopen twee weken waren nog niet beschikbaar.

De rode draad in de aangiften vormen de uitspraken van het Tweede Kamerlid over het verbieden van de Koran, het heilige boek van de islam. De voorman van de Partij voor de Vrijheid pleitte in augustus voor een verbod op de Koran, dat hij een fascistisch boek vindt dat oproept tot geweld. Wilders noemde de Koran „het islamitische Mein Kampf”. Hij wil ook dat het gebruik van de Koran in huiselijke kring en in de moskee bestraft wordt.

De Koran-uitspraken zijn niet het enige onderwerp waarover aangevers vallen, maar wel het belangrijkste. Het Openbaar Ministerie verwacht niet voor begin volgend jaar met een standpunt naar buiten te komen over de eventuele strafbaarheid van Wilders’ uitspraken. (ANP)