Beeke wint zaak naaktalfabet

Vormgever Anthon Beeke heeft de plagiaatkwestie rond zijn ‘blote meisjes alfabet’ gewonnen. Gisteren ontving hij een verklaring van kunstenares Vanessa Beecroft en modehuis Louis Vuitton waarin zij erkennen dat sprake is van inbreuk op het auteursrecht.

De kunstenares maakte een naakt alfabet dat sterk lijkt op de uit vrouwelijke naakten samengestelde letters die Beeke in 1969 maakte. Met dertig blote vrouwen vormde hij in de gymzaal van de Rietveldacademie een „esthetisch bloot statement in het Amsterdam van die tijd.”

Beecroft creëerde op gelijke wijze acht letters die de naam vormen van Vuitton. Zo is bijvoorbeeld de V gevormd uit zes lichamen. „Ze heeft het precies overgenomen”, zegt Beeke. „En niet eens mijn fout hersteld: de O is te dik en niet in verhouding. Bij haar ook.”

Een maand geleden kwamen de letters voor Vuitton onder zijn aandacht. Op de website stond een filmpje met de letterfiguren. Beeke: „Vrienden wezen me erop, het betrof puur jatwerk. Dat ging mij te ver. Ik ben er zelf altijd heel bescheiden mee om gegaan.”

Hij schakelde een advocaat in en eiste stopzetting van de campagne. Het modehuis bleek er niet van op de hoogte dat het alfabet inbreuk maakte op het auteursrecht. Op kantoor in Parijs ontving Beek welgemeende excuses. Hij kan rekenen op een schadevergoeding. ,,Het is een pijnlijke kwestie voor ze. Het bolwerk van copyright is van binnenuit aangetast. Bovendien schamen ze zich ervoor dat ze het niet in de gaten hadden, want op internet leidt het spoor direct naar mijn werk.”

Beecroft heeft alleen via haar advocaat contact opgenomen. In de verklaring laat ze weten dat het nooit haar bedoeling was ‘verwarring te veroorzaken tussen hun beider werk’. Beeke: „Jammer. Had ze nou van tevoren toestemming gevraagd, dan hadden we nog een mooie bootreis kunnen maken van de opbrengst.”

Vergelijk de beide alfabetten op www.beeke.nl