Ook Aegon en Fortis nog ongeschonden door crisis

Verzekeraar Aegon en de Belgische bankverzekeraar Fortis hebben nauwelijks nadelige gevolgen ondervonden van de kredietcrisis. Beide bedrijven lieten dat vanmorgen weten bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. Gisteren maakte ook bank-verzekeraar ING bekend tot nu toe ongeschonden uit de crisis te zijn gekomen.

Aegon boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 541 miljoen euro, 47 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het concern verkocht meer levensverzekeringen en haalde meer inkomsten binnen met beleggingen. De waarde van de nieuwe producten van Aegon steeg met 51 procent tot 235 miljoen euro. Aegon wil de waarde van de nieuwe producten verdubbelen van 550 miljoen in 2005 tot 1,1 miljard euro in 2010. Bestuursvoorzitter Shepard kondigde aan later deze maand met een hogere ambitie te komen.

Shepard, die in april volgend jaar opstapt en wordt opgevolgd door de Nederlander Alexander Wynaendts, zei dat Aegon als gevolg van de kredietcrisis wel wat beleggingen heeft afgewaardeerd, maar die hebben zich (nog) niet vertaald in concrete verliezen. Volgens Shepard zijn de verwachting over de uiteindelijke opbrengsten van de portefeuille met risicovolle (subprime) hypotheken ter grootte van 2,9 miljard euro „onveranderd gebleven”. Wel noemde hij de huidige marktsituatie „erg volatiel”. De koers van Aegon ging vanmorgen 1,5 procent onderuit.

Fortis, dat vorige maand ABN Amro overnam, boekte een winst van 797 miljoen euro in het derde kwartaal, de helft lager dan het tweede kwartaal. Financieel directeur Gilbert Mittler benadrukte dat de verwachte jaarwinst van 4,2 miljard euro nog steeds gehaald zal worden.

De verzekeringstak van het bedrijf zag de winst dalen naar 295 miljoen euro (tweede kwartaal nog 413 miljoen) en de bankentak verloor bijna de helft van de winst (een daling met 1,1 miljard euro naar 587 miljoen). Mittler zei dat Fortis heeft laten zien ook in „exceptionele marktomstandigheden” goed te kunnen presteren. Hij verwacht dat Fortis weinig last zal hebben van de kredietcrisis, mede doordat „minder dan 10 procent van onze totale beleggingen (van 53 miljard euro) betrekking heeft op subprime-hypotheken”.

De cijfers van Fortis waren grotendeels al bekend, omdat Fortis in september een tussenstand publiceerde in verband met de overname van ABN Amro. Het aandeel Fortis daalde vanmorgen bijna 6 procent.

Banken in VS: pagina 16