Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Duurzaamheid

Dragen mensen bij aan het broeikaseffect met ademen?

De aardbol kan het gewicht van 6,5 miljard mensen wel hebben, zo stond gisteren in next question. Maar hoe zit met de koolstofdioxide (CO2 ) die de groeiende wereldbevolking uitademt? Draagt de CO2 in onze adem bij aan het broeikaseffect, wil Anneke van Katwijk uit Voorschoten weten.

Gelukkig, Anneke. Je hoeft je adem niet in te houden. De huidige wereldbevolking van 6,5 miljard mensen ademt wel meer kilo’s CO2 uit dan dat kluitje oermensen van vroeger. Maar de totale hoeveelheid CO2 in de biosfeer blijft gelijk.

„Neem een bloemkool”, zegt Catrinus Jepma, hoogleraar Energie en Duurzaamheid aan de Rijksuniversiteit Groningen. „Een bloemkool bindt net als iedere andere plant koolstof uit de lucht.” Die koolstof haalt de bloemkool door fotosynthese uit koolstofdioxide. De koolstof (C van Carboneum) wordt opgeslagen, de zuurstof (O2 van Oxygenium ) wordt weer vrijgegeven. Jepma: „En mensen combineren de koolstof uit een opgegeten bloemkool met de zuurstof die ze inademen. Daarbij ademen ze koolstofdioxide uit, net als dieren. Zo ontstaat een kringloop van biobrandstoffen.”

Anders is het met de verbranding van fossiele brandstoffen zoals aardolie, aardgas, bruinkool en steenkool. „Die stoffen hebben zich over miljoenen jaren gevormd uit koolstof in planten- en dierenresten”, zegt dr. Guido van der Werf van de Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen van de Vrije Universiteit. „Maar ze worden in een veel hoger tempo verbruikt, waardoor de kringloop is verstoord en CO2 als broeikasgas in de atmosfeer komt.”

De wereldwijde CO2 -uitstoot was vorig jaar bijna 31 miljard ton. Wat is nu de verhouding tot de CO2 die de wereldbevolking uitademt? Van der Werf: „Die verhouding tussen de biologische en fossiele verbranding is gemiddeld 1 op 13, in Nederland 1 op 25 omdat wij relatief meer fossiele brandstoffen verbruiken. Mensen verbranden zelf gemiddeld 1 kilogram CO2 per dag. Laat ik het zo zeggen: wat een mens gemiddeld in een dag aan koolstofdioxide uitademt, is evenveel als een auto op de snelweg in drie minuten uitstoot.”

Eppo König