Zwangere vrouwen zijn vergeetachtig door hormonen

Rotterdam. 80 procent van de zwangeren klaagt over vergeetachtigheid. Eén factor van belang is het vrouwelijke geslachtshormoon progesteron, schrijven onderzoekers in de Journal of Neuroscience. Bij zwangeren bereiken de hormoonspiegels recordhoogtes en deze gaan regelmatig vergezeld van emotionele labiliteit en vergeetachtigheid. Dat komt door progesteron, een hormoon dat aantoonbare effecten op het brein heeft. Wetenschapper van het UMC St.Radboud vonden dat het de opslag én het ophalen van emotioneel geladen informatie bemoeilijkt. Niet-zwangere vrouwen slikten een dosis progesteron, waardoor de bloedconcentratie vergelijkbaar was met die van zwangeren. Bij testen waarbij ze gezichten met verschillende uitdrukkingen moesten onthouden en herkennen, presteerden ze slechter dan vrouwen die een placebo slikten.