Zes verdachten onmiddellijk op vrije voeten

Zes verdachten van ernstige misdrijven worden vandaag op vrije voeten gesteld omdat bij behandeling van hun zaken een onbevoegde rechter optrad.

De raadkamer van de rechtbank in Den Bosch heeft gisteren besloten dat de zes verdachten niet in voorarrest mogen blijven.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft „met verbijstering” kennis genomen van de beslissing van de rechtbank en vindt de vrijlating „maatschappelijk onverantwoord” Het OM is van oordeel dat er een wettelijke basis bestaat om de verdachten in voorlopige hechtenis te houden en gaat in beroep tegen het besluit. Op 6 november buigt het gerechtshof zich hierover.

Volgens de raadkamer kunnen de verdachten niet worden vastgehouden. „In een rechtsstaat als Nederland kan men slechts worden vastgehouden indien daarvoor een wettelijke basis bestaat. Dat de verdachten mogelijk betrokken zijn bij een ernstig misdrijf en dat het maatschappelijk onwenselijk is dat zij in vrijheid komen, doet aan dit grondrecht niet af”, aldus de raadkamer.

In de praktijk komt dat besluit erop neer dat de verdachten de behandeling van hun strafzaak voorlopig in vrijheid kunnen afwachten. Vier van de zes zijn gedagvaard en moeten op 7 november voor de rechter verschijnen. Twee anderen zullen binnenkort worden gedagvaard. In totaal deden vijf advocaten namens zes verdachten een verzoek tot opheffing van de hechtenis. Het gaat om een vrouw die wordt verdacht van moord op haar man en een verdachte die vastzit op verdenking van een overval en een verkrachting. Drie anderen worden verdacht van diefstal met geweld. Een ander wordt verdacht van ontucht met een kind.

„Een correcte beslissing”, vindt F. van Rijthoven, advocaat van een 27-jarige man die wordt verdacht van beroving, verkrachting en wapenbezit. „Je moet de beslissing niet met emoties benaderen, dit is een formele beslissing.” Van Rijthoven verwacht dat het OM volgende maand tijdens een pro-formazitting alsnog een verzoek tot voorlopige hechtenis voor zijn cliënt zal indienen.

De onbevoegde rechter heeft tussen 1 september en 18 oktober van dit jaar veertig zaken behandeld waarin zij veertien keer iemand heeft veroordeeld. Ze is rechter in opleiding en trad in deze zaken op als rechter-plaatsvervanger tijdens pro-formazittingen en behandelingen in de raadkamer. De rechtbank in Den Bosch was vergeten haar te beëdigen. „Een uitzonderlijk misverstand”, meldt een woordvoerder. De procedure is nu aangescherpt „waardoor dit niet meer kan gebeuren”.