UBS gaat het rustiger aan doen

Voortaan beter oppassen. Als een bestuurder die net een vreselijk ongeluk achter de rug heeft, heeft het nieuwe managementteam van UBS zijn lessen geleerd. Voor de aandeelhouders van de Zwitserse bank zullen de ritjes in de toekomst echter minder winstgevend zijn.

Het was ook wel een angstaanjagend ongeluk. Verliezen van 4,4 miljard dollar (3,0 miljard euro) op de Amerikaanse hypotheekmarkt bezorgden UBS in het derde kwartaal een verlies van 830 miljoen Zwitserse frank (495 miljoen euro). Beide cijfers vielen iets slechter uit dan de bank een maand geleden had voorspeld. De nieuwe topman Marcel Rohner heeft ook duidelijk gemaakt dat nog meer hypotheekafschrijvingen in het verschiet liggen. De betalingsachterstanden bij de hypotheekportefeuille van de bank, die een waarde van 39 miljard euro vertegenwoordigt, zijn ontmoedigend.

Daarom wil Rohner zich uit deze sector terugtrekken. Hij beseft dat beschermingsconstructies niet altijd werken – in de hypotheeksector hebben ze de verliezen met slechts 21 procent weten te beperken. De enige zekere manier om minder risico te lopen is minder gokken.

Maar de balans van de bank heeft zich in de verkeerde richting bewogen. De zogenoemde ‘Tier-1 capital ratio’, de maatstaf die bankeren hanteren voor hun kapitaalsterkte, is het afgelopen jaar afgenomen van 12,2 naar 10,6 procent. Met andere woorden: UBS moet haar ‘risicogewogen bezittingen’ – een maatstaf om de risicogevoeligheid te meten – met 15 procent terugdringen om terug te keren op het peil waar de bank zich een jaar geleden bevond. En als UBS echt conservatief wil worden, zal de reductie nog groter moeten zijn.

De afkalving van de Tier-1 ratio vloeit grotendeels voort uit de eigenaardigheden van de bankregulering. Maar de boodschap luidt niet dat hier slechts sprake is van een boekhoudkundig probleem. De afgelopen paar jaar is het verschil tussen risico en rendement voor UBS feitelijk minder aantrekkelijk geweest dan verwacht.

Daarom zal de zakenbankdivisie – die in 2005 en 2006 een bijdrage van 40 procent heeft geleverd aan de operationele winst – proberen minder risico’s te nemen. Dat moet de winstgevende en gestaag groeiende divisies voor vermogensbeheer de kans geven uit te blinken.

Maar minder risico’s betekent ook lagere rendementen. Het rendement op het aandelenkapitaal van UBS zal waarschijnlijk dalen van de 27 à 28 procent uit 2005-2006 naar het door de bank beoogde niveau van 20 procent – hetgeen zal leiden tot een winst per aandeel van ongeveer 5,60 Zwitserse frank. De aandelen worden verkocht tegen elf maal dit basale winstpeil. Dat is niet veel, maar meer zal het voorlopig niet worden, totdat de hypotheekafschrijvingen achter de rug zijn.

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld