Treinchaos rond Barcelona

Chaos in het treinvervoer rond Barcelona, honderdduizenden passagiers in de problemen en steeds grotere technische problemen bij de hogesnelheidslijn tussen Madrid en Barcelona hebben de Spaanse regering in het nauw gebracht.

De socialistische premier José Luis Rodriguez Zapatero beloofde eerder dat de eerste hogesnelheidstrein (AVE) nog voor Kerst van Madrid naar Barcelona kan rijden. Maar aanhoudende verzakkingen de afgelopen weken in het laatste trajectdeel in Barcelona dreigen de geplande opleveringsdatum te doorkruisen.

Verzakkende perrons en de dreiging van instortende tunnels hebben er bovendien toe geleid dat een groot deel van het treinverkeer rond Barcelona tot nader order is stilgelegd. De half miljoen forenzen die dagelijks gebruikmaken van het spoor tussen de randgemeenten en de Catalaanse hoofdstad zijn nu aangewezen op alternatieven, zoals busvervoer.

Het ongemak leidde de afgelopen dagen tot demonstraties en de eis dat de minister van Openbare Werken moet aftreden. Peilingen wijzen uit dat de socialistische partij van Zapatero door de perikelen in het openbaar vervoer een belangrijk deel van zijn lokale aanhang dreigt te verliezen bij de parlementsverkiezingen die volgend jaar maart plaatsvinden.

Zapatero nam zondag tijdens een bezoek aan het getroffen treintraject alle verantwoordelijkheid voor zijn rekening en weigerde zijn minister naar huis te sturen. De regering schuift alle schuld af op de aannemer die het trajectdeel uitvoert.