Tere relatie tussen kind en rocker

Kidz in da Hood (Förortssungar). Regie: Ylva Gustavsson, Catti Edfeldt. Met: Beylula Kidane Adgoy, Gustaf Skarsgård, Jennifer Brown, Embla Hjulstöm. In: 9 bioscopen.

Kidz in da Hood, zoals de internationale titel van deze Zweedse film luidt, won eerder deze maand de hoofdprijs op het Cinekid-festival. We mogen hopen dat het helpt om publiek naar de film van regisseursduo Ylva Gustavsson en Catti Edfeldt te krijgen, want hij verdient het. Alleen al door zijn vorm, een ernstige rap-musical, maar vooral door zijn zuivere toon.

De negenjarige asielzoekster Amina moet met haar opa onderduiken in een galerijflat, nadat hun verzoek om een verblijfsvergunning definitief is afgewezen. Daar trekken ze in bij de heavy-metalmuzikant Johan, die met veel ijzer op zijn jasje, tattoos op zijn huid, grungy haren voor zijn gezicht en zonder vast werk of inkomen door het leven gaat. Als opa plots sterft, moeten Johan en Amina er samen uit zien te komen en daar begint, na een kwartiertje, de film pas goed.

Ook al is er een spannend subplotje met dieven en een groep kinderen, het gaat om de wisselwekring tussen kind en de jonge surrogaatvader, helemaal goed gespeeld door de stille Beylula Kidane Adgoy en de schuchtere Gustaf Skarsgård, zoon van de internationale ster Stellan.

Het bijzondere van Kidz in da Hood schuilt op het eerste gezicht in de onverwachte momenten waarop muziek de scènes binnensluipt en de personages in zang en dans kunnen uitbarsten. Maar het mooist is toch de tere relatie tussen Johan en Amina. En daarin is weer het bijzonderst dat de ontroering niet te zwaar op de rol van het kind rust. Als kijker voel je heel duidelijk de worsteling van Johan die zoiets overweldigends, moois en belangrijks als een kind, dit kind, een plaats moet geven in zijn onaangepaste leven.