Televisie Voorkeur

Coast: Dublin to Derry. In de documentaireserie waarin de hele kust van Groot-Brittannië wordt gevolgd, is deze keer een paardenrace aan zee te zien en wordt een bezoek gebracht aan de Ierse zoutmijnen. BBC 2, 21.00-22.00u. Horses race during the first event on the card at the Laytown Strand Races, County Meath on the east coast of Ireland, June 10, 2003. Laytown is the only recognised flat meeting held on a beach in Europe. The small seaside resort 30 miles north of Dublin first hosted the event in 1876. REUTERS/Paul McErlane PM REUTERS

actualiteiten

EénVandaag. Gesprekken met de Russische militaire top die in 1979 leiding gaf aan de inval van de Sovjet Unie in Afghanistan. De generaals vertellen over hun ervaringen, geven aan hoe die van toepassing kunnen zijn op de huidige Navo-troepenmacht en hebben een advies voor de Nederlandse regering. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Margaretha Zelle, alias Mata Hari, werd negentig jaar geleden gefusilleerd wegens haar vermeende rol als dubbelspion. De beroemde naaktdanseres deelde het bed met honderden mannen. Een onderzoek naar de blijvende fascinatie voor een ‘gewoon’ meisje uit Leeuwarden. Ook aandacht voor het oprukken van tropische ziekten in Nederland. Volgens entomoloog Willem Takken van de Universiteit Wageningen wordt dit probleem door de overheid onderschat. Hij pleit voor teams van deskundigen die zich voorbereiden op de uitbraak van tropische ziekten. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. In 25 jaar heeft het instituur Nationale ombudsman, dat de burger beschermt tegen onbehoorlijk overheidsoptreden, 150.000 klachten ontvangen. Ombudsman Alex Brenninkmeijer licht toe wat daarmee is gebeurd. Verder aandacht voor het Kamerdebat over het verbod op het kijken naar kinderporno. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Mondovino. Documentaire over de globalisering en dreigende uniformisering van de wijncultuur, van de heuvels van Toscane tot de pampas van Argentinië. Duizenden jaren lang is wijn een symbool geweest van culinaire verfijning, verscheidenheid en beschaving. Maar nu dreigt de wijncultuur het slachtoffer te worden van wereldwijde economische 'wijnwetten'. Die worden gedicteerd door een aantal grote spelers in de markt en dan vooral het machtige Mondavi-concern in de Califonische Napa Valley en hun marketinglobby. België 2 (Canvas), 22.30-0.50u.

Sterbezeit is Lebenszeit. Documentaire over stervensbegeleiding in Duitsland. Geestelijken en medici, verpleegkundigen en ziekenhuismedewerkers zoeken naar manieren om de verzorging van stervenden zo vorm te geven dat het eind van het leven op zijn minst dragelijk, maar liever nog leefbaar is. ARD, 23.30-0.15u.

One life: The waking pill. Documentaire waarin wordt gezocht naar de mogelijkheden voor genezing van langdurige comapatiënten, na berichten uit Zuid-Afrika dat daar mensen na het toedienen van een pil ontwaakten. Ouders van de Britse comapatiënten Joanne Douglas en Amy Pickard reizen naar Zuid-Afrika en ontmoeten daar ex-patiënten om erachter te komen of er ook voor hun dochters een nieuw leven mogelijk is, of dat er sprake is van valse hoop. BBC 1, 23.40-0.15u.

Ikon documentaire: Bil’in my love. Israëlische documentaire uit 2006 over de strijd van de bewoners van het Palestijnse dorpje Bil'in op de West Bank tegen de Israëlische afscheidingsmuur, die hen steeds meer in hun dagelijks leven beperkt. Een groep Israëli's is solidair en strijdt met hen mee. Eén van hen is filmmaker Shai Carmeli Polak. Ned.2, 23.30-0.25u.

informatief

Nieuwslicht. Populair wetenschappelijk programma. Menno Bentveld eet voor het eerst in zijn leven paddenstoelen met een hallucinerende werking en schuift vervolgens in een MRI scanner om te laten onderzoeken wat er in zijn hersenen gebeurt. Verder o.m. vallende blaadjes en vierkante wielen. Die lijken een slappe smoes van de NS voor vertragingen en treinuitval. Maar wereldwijd zijn er meer dan 100.000 onderzoeksrapporten verschenen die zich bezig houden met gladde sporen. Het probleem is moeilijker dan veel reizigers denken. Ook aandacht voor psychologische problemen bij lange bemande ruimtereizen. Ned.3, 20.25-20.55u.

De beste wensen. In overleg met de buurtbewoners van de Arnhemse prachtwijk Klarendal worden talloze wijkwensen vervuld. Projecten worden samen aangepakt en buurtgenoten in het zonnetje gezet. Zie ook jewijkncrv.nl. Ned.1, 20.30-21.20u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gast is o.a. Cor Stutterheim, één van de grondleggers van de ICT in Nederland, die zijn actieve carrière beëindigt. Verder Nic Balthazar, schrijver en regisseur van de film Benx, het waargebeurde verhaal van een autistische jongen wiens leven zich voor meer dan de helft afspeelt in de wereld van online computergames. Jort Kelder helpt Matthijs van Nieuwkerk als tafelheer bij de vragen. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw & Witteman. Willem G. van Maanen praat o.a. over zijn nominatie voor de AKO Literatuurprijs naar aanleiding van zijn boek Heb lief en zie niet om. De nieuwe hoofdredacteur van het blad het blad Quote, Sjoerd van Stokkum, licht toe welke koers hij met het tijdschrift wil gaan varen. Ned.1, 23.05-0.00u.

amusement

De nieuwste show. Satirisch programma waarin Patrick Lodiers met zijn reporters het belangrijkste nieuws op eigenzinnige wijze terugbrengt tot de rauwe essentie. Ned.3, 23.00-23.30u.