Tele Atlas inzet biedingsgevecht

Fabrikant van navigatieapparatuur Garmin heeft het bod van Tomtom op Tele Atlas afgetroefd. Het Amerikaanse Garmin is bereid 2,3 miljard euro voor de digitalekaartenmaker uit Den Bosch te betalen. Dat is 300 miljoen meer dan zijn Nederlandse concurrent Tomtom voor Tele Atlas over heeft.

Garmin maakte zijn voorgenomen bod van 24,50 euro per aandeel vanochtend bekend. Beleggers speculeren erop dat Tomtom zijn bod van 21,25 euro zal terugtrekken en een hoger bod uitbrengt: de koers van het nog altijd verlieslijdende Tele Atlas stond vanochtend rond 13 uur op 28,11 euro. De koers van Tomtom kelderde door de dreigende biedingsstrijd met ruim 16 procent.

Tele Atlas heeft samen met het Amerikaanse Navteq het duopolie op wereldwijde digitale kaartinformatie. Makers van navigatieapparatuur zijn van die kaarten afhankelijk. Onlangs bracht mobieltjesmaker Nokia een bod van 5,7 miljard euro uit op Navteq. Een woordvoerder van Garmin zegt dat het bedrijf daarna heeft besloten in actie te komen. „Vier maanden geleden waren er nog twee onafhankelijke leveranciers van digitale kaarten en dat vonden wij een gezonde situatie. Toen dat dreigde te veranderen hebben wij onze mogelijkheden opnieuw bekeken.”

Garmin brengt zonodig een vijandig bod uit, al hoopt het nu nog op steun van de top van Tele Atlas. Die heeft het bod van Tomtom al aanbevolen; als het bestuur een tegenbod steunt moet Tele Atlas Tomtom 20 miljoen euro betalen. Ook grootaandeelhouder Janivo van Tele Atlas heeft toegezegd zijn belang van 17 procent aan te melden. Tomtom en Tele Atlas wilden niet op het bod reageren.

Garmin zegt Tele Atlas als zelfstandig dochterbedrijf te willen besturen en geen banen te schrappen. De intentie is om het hoofdkantoor in Den Bosch te laten.

Garmin is na Tomtom de tweede maker van draagbare navigatieapparatuur voor in de auto. Het bedrijf haalde vorig jaar een omzet van 1,8 miljard dollar (1,2 miljard euro) en maakte 514 miljoen dollar (356 miljoen euro) nettowinst.