Talibaan pakken burger Uruzgan

Defensie heeft aanwijzingen dat de Talibaan rond Deh Rawood in Uruzgan meer geweld gebruiken tegen de bevolking. De laatste weken zijn zeker negentien burgers vermoord; opmerkelijk veel, volgens het ministerie.

Het verhevigde geweld valt samen met de flinke terreinwinst van Talibaan-strijders rond Deh Rawood in september . „Het lijkt erop dat de Talibaan hun invloed rond Deh Rawood op deze manier willen vergroten”, aldus een woordvoerder van Defensie. Een andere oorzaak is de toename van buitenlandse strijders in Uruzgan.

De Nederlandse militairen hebben van de lokale bevolking de laatste tijd opvallend vaak berichten gekregen over moordpartijen en executies. Zo rapporteerde een lokale aannemer vrijdag dat twee van zijn werknemers, die op 25 oktober waren ontvoerd, zijn opgehangen door de Talibaan. Ze zouden zijn terechtgesteld omdat ze de burgemeester van Deh Rawood hadden geholpen met het opknappen van de stad. Twee andere burgers zouden vorige week zijn onthoofd wegen ‘collaboratie’ met de Afghaanse regering.

Volgens Defensie zijn de laatste weken buiten de negentien burgerdoden nog meer moorden gemeld, maar niet alle berichten kunnen worden bevestigd. Wel staat vast dat zondag een vader en een kind van veertien maanden zijn doodgeschoten en een derde man verwond is, kort nadat ze de Nederlandse basis hadden verlaten. De mannen vroegen om hulp voor het kind dat brandwonden had. Toen ze per motor wilden terugkeren naar Deh Rawood, werden ze door onbekenden onder vuur genomen.

De Talibaan executeren vaker burgers om samenwerking met buitenlandse troepen of de regering. Zoveel slachtoffers in vier weken in een relatief klein gebied is volgens Defensie wel opvallend. De Talibaan hebben een maand geleden de druk op Deh Rawood vergroot.

Lees het dossier over de missie op nrc.nl/uruzgan