Salaris van Sarkozy 140 procent hoger

Het Franse parlement heeft gisteren ingestemd met een salarisverhoging van 140 procent voor president Sarkozy. Zijn maandelijkse bruto-inkomen gaat daardoor vanaf volgend jaar van 7.700 naar ongeveer 19.000 euro.

Een buitensporige verhoging? Meer een kwestie van het juiste perspectief, vindt Sarkozy’s eigen partij, de UMP, die de salarisverhoging per amendement bij de begroting regelde.

De Franse president behoorde tot nu toe tot de minst betaalde Europese staatshoofden, en kreeg zelfs minder dan zijn eigen premier, François Fillon (die 18.000 euro ontvangt).

Door zijn salarisverhoging neemt Sarkozy afstand van het minst-betaalde Europese staatshoofd, de Russische president Poetin (4.500 euro per maand). Ook na zijn verhoging blijft hij nog enkele duizenden euro’s per maand achter bij buitenlandse collega’s als de Britse premier Gordon Brown (23.000 euro) en de Duitse bondskanselier Angela Merkel (21.000 euro).

Deze argumenten maakten weinig indruk bij de oppositie. Nadat woordvoerder Aurélie Filippetti van de socialistische PS had geoordeeld dat „er wel grotere onrechtvaardigheden te herstellen” zijn, en enkele verwijzingen naar het minimuminkomen, bleven de socialisten weg bij het debat over het presidentiële salaris.

Behalve PS-afgevaardigde René Dosière, sinds jaar en dag bezig aan een kruistocht tegen de onduidelijke financiële huishouding van het Elysée. Met brede glimlach onderstreepte hij gisteren zijn tevredenheid over de échte grote veranderingen in de presidentiële beloning. Sarkozy’s voorganger Jacques Chirac bepaalde zelf zijn salaris, Sarkozy geeft het parlement zeggenschap, via een wet.

Chirac vulde zijn salaris aan met 13.000 euro uit eerdere functies, Sarkozy’s salaris is transparant. En controleerbaar door de Franse Rekenkamer, beloofde de president zelf gisteren op werkbezoek in Corsica.

Ook de ruime verdubbeling van het budget van de presidentiële staf op het Elysée – van 32 naar 68,5 miljoen euro – moet in dat licht worden gezien. Tot nu werkten 1.000 mensen voor de president op kosten van hun ministeries en diensten van herkomst.